Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán, képekben

2007. január 1. 0:00

Afganisztánra ez elmúlt évek háborúi ellenére is a még mindig festői szépségű tájak, és európai szemmel nézve különös társadalom a jellemző. Horváth László szakaszvezető, az őr- és biztosító század katonája szeretné másokkal is megismertetni Afganisztánt, ezért bárhová megy, fényképezőgépét mindig magával viszi.

– Mióta foglalkozol komolyabban a fotózással?

– Már régóta érdekel a fényképek világa, nézegettem a nevesebb újságok, magazinok oldalain megjelenő képeket. Még 2005-ben Koszovóban voltam misszióban, mikor már rengeteg képet készítettem a hat hónap alatt az akkori filmes fényképezőgépemmel. Egy idő után már kedvezményt is kaptam az előhívásnál. Most pedig mielőtt kijöttem Afganisztánba vettem egy komolyabb fényképezőgépet, amivel már igazán jó fotókat lehet készíteni.

– Mi az, ami megfogott a fényképezésben?

1595870882

– Szerintem az én látásmódom valamennyire eltér az átlagétól. Úgy érzem, az általam készített képeken keresztül meg tudom mutatni a világot úgy, ahogyan én látom azokat a pillanatokat, mozzanatokat, amik számomra fontosak.

– Mi az, amit meg tudsz mutatni Afganisztánból, ebben a sokszínű országból?

– Európai szemmel nézve, ez a világ teljesen új. Már amikor leszálltam a repülőgépről csupa olyan dologgal találkoztam, ami megdöbbentett. De említhetném a gyönyörű tájakat, az embereket is. Az én – ha lehet így fogalmazni – kedvenc témám itt Afganisztánban a katonák viselkedésének, reakcióinak, a helyiekkel való kapcsolattartásuknak a megörökítése.

– Mik a terveid a jövőre vonatkozóan?

– Mindenképpen szeretnék még komolyabban foglalkozni a fotózással, a terveim közös szerepel, hogy elvégzek egy ezzel összefüggő iskolát is, illetve a képeimmel szeretnék benevezni különböző pályázatokra is.

1595870883
 
1595870883

S. R.

Horváth László felvételei