Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: lezajlott az első kombinált hadművelet

Szöveg: Háború Művészete |  2008. január 17. 7:02

A királyi haditengerészek az új évben már végre is hajtották az első kombinált hadműveletet Afganisztánban, ahol a Kajaki védőgát víztárolóján átkelve nyitották meg az új frontot.

A Charlie század 40 rohamosztagos katonája felfújható csónakokban hajtotta végre a cseppet sem veszélytelen titkos hadműveletet. Az éj leple alatt, meglehetősen zord időjárási körülmények között szállták meg a kiszemelt területet. Az ellenség pozíciójának beazonosítása után, a rohamosztagnak sikerült elérhető közelségbe férkőznie, ami által könnyebb volt a tüzelőállások helyzetének felmérése is.

A század parancsnokhelyettese bejelentette, hogy ez a mostani hadművelet lehetőséget adott arra, hogy meglepjék az ellenséget, hiszen olyan irányból támadtak, amire nem voltak felkészülve. A veszélyes manőver befejeződése után a brit katonák csónakjaikban visszatértek bázisukra. Ez a mostani bevetés előzetesen nem sok sikerrel kecsegtetett Afganisztán földrajzi elhelyezkedése miatt, de gyorsan kiderült, hogy a világ egyik legjobban képzett támadó különítménye végre tudja hajtani elképzeléseit.

Ez a mostani rajtaütésszerű támadás azontúl, hogy meglepte az ellenséget, lehetőséget teremtett arra, hogy a helyi lakossághoz is eljussanak, ami korábban lehetetlennek bizonyult.

CímkékAfganisztán