Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknabiztos terepjáró

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. január 17. 10:52

Az Iveco legújabb, katonák számára gyártott járműve, a könnyű, többfunkciós, állandó összkerék-hajtású LMV (Light Multirole Vehicle) jól szerepel a “nemzetközi porondon”. Legutóbb a spanyol védelmi minisztériumban döntöttek arról, hogy megrendelik a páncélozott, aknák elleni védelmet is biztosító változatot.

Az olasz fegyveres erőkön és a polgári védelem alakulatain kívül az Iveco számos LMV-t szállított Nagy-Britannia, Belgium és Horvátország fegyveres erőinek is. Mindemellett pedig érvényes szerződéseik vannak Norvégiával és Csehországgal.

Az olasz hadsereg által „Lince", az angol által pedig „Panther" névre keresztelt járművet a bolzanoi Iveco Defense Vehicles tervezi és gyártja. A négykerekű legfontosabb ismérvei közé tartozik az aknák elleni védelem, mely már több békefenntartó

1595871601
misszióban bizonyított. E védelem kialakítása azon új koncepció alapján történt, amelynek célja a személyzet, vagyis a biztonságának maximalizálása volt a gyalogsági-, harckocsi- vagy egyéb aknák robbanása esetén. A védettségét egy energiaelnyelő szerkezet és páncélozott lemezekkel ellátott belső ülések használatával oldották meg. A jármű egyébként felszerelhető aknagránát elleni védőpajzzsal is.

Az LMV-t egy 190 lóerős dízelmotor hajtja, amelyet hatsebességes automata sebességváltóval szereltek fel. Mindemellett a kiemelkedően mozgékony jármű, mely rendkívül szélsőséges időjárási (-32°C és +49°C között), terep- és földrajzi körülmények között is működőképes.
Az LMV alapverziójának legnagyobb megengedett össztömege 7000 kg, hasznos terhelése pedig 2300 kg.