Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megint Koszovóról folyt a vita az ENSZ BT-ben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. január 17. 13:17

Koszovóról vitázott az ENSZ Biztonsági Tanácsa: a testület ülésén Boris Tadic szerb elnök a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány státusáról szóló tárgyalások folytatásának szükségességét hangoztatta, Hasim Thaqi koszovói kormányfő azonban értésre adta, hogy hamarosan kikiálthatják a függetlenséget.

Tadic az ENSZ New York-i székhelyén a Biztonsági Tanács (BT) szerdai nyílt ülésén felszólította a világszervezetet, hogy utasítsa el a jelenleg az ENSZ által igazgatott Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását, s további tárgyalásokat szorgalmazott. Tadic leszögezte: Belgrád soha nem fogja elismerni a Szerbiából kiszakadni kívánó tartomány függetlenségét, de nem fog erőszakot alkalmazni annak megakadályozása érdekében, hanem jogi eszközökkel és diplomáciai úton kívánja megőrizni az ország szuverenitását és területi épségét.

Hasim Thaqi a BT-ülés zárt részén beszélt a BT-tagállamok nagyköveteivel. Ezt követően a gerillavezérből lett albán politikus úgy vélte, hogy a BT-ben nincs konszenzus Koszovó státusát illetően, s az előrelépés legjobb módja a tartománynak nemzetközileg felügyelt függetlenséget előirányzó Ahtisaari-terv megvalósítása lenne. Thaqi kijelentette, hogy a koszovói albán vezetők “nagyon gyorsan" döntenek majd a kérdésben.

A Biztonsági Tanács megosztott maradt Koszovó ügyében. Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet a BT-ülés után úgy nyilatkozott, hogy a testület továbbra sem jutott ki a zsákutcából, amelybe korábban került, s nincs további szerepe a tartomány státusának meghatározásában. Ennek ellentmondott Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, úgy vélve, hogy a kérdés a BT keretei közé “záródott".

Koszovót 1999-ben, a szakadár albánok és a szerb fegyveres erők 1998-1999-es fegyveres konfliktusának véget vető NATO-csapások után helyezték ideiglenes ENSZ-igazgatás (UNMIK) alá. Belgrád és Pristina képviselői nemzetközi közvetítéssel tárgyalásokat folytattak Koszovó státusának rendezéséről, de a megbeszélések eredménytelenek maradtak. A koszovói albánok egyes várakozások szerint ez év elején kikiálthatják a tartomány függetlenségét. Az állandó BT-tag Oroszország szilárd támogatását maga mögött tudó Szerbia – mint már többször jelezte – ezt nem kívánja tudomásul venni. Az Egyesült Államok és az uniós tagállamok többsége hajlik Koszovó függetlenségének elismerésére.