Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: súlyos kihívások előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 11. 8:13

Súlyos kihívások elé néz Afganisztán azt követően, hogy a kormányerők újabb területek felett veszik át a biztonsági ellenőrzést a NATO vezette szövetségesektől, miközben a lázadók egyre hevesebben támadnak – vélekedtek május 10-én, csütörtökön afgán tisztségviselők.

Hamid Karzai afgán elnök várhatóan vasárnap jelenti be, hogy a folyamat harmadik szakaszában 230 körzetben és tartományi fővárosban veszik majd át a felügyeletet, mielőtt 2014-ben minden külföldi erő távozik a közép-ázsiai országból.

Asraf Gháni Ahmadzai, az átadási folyamat vezetője, újságírók előtt Kabulban kijelentette, 2014-ben az afgán nemzet túlélési teszten esik át, de ellenségeiknek tudniuk kell, hogy az ország elkötelezette magát a folyamat végrehajtására.

A harmadik szakasz nehéz lesz, de nem megoldhatatlan. A negyedik és ötödik szakasz azonban sokkal keményebbnek bizonyul majd – tette hozzá az egykori pénzügyminiszter.

Afganisztán és nyugati támogatói öt szakaszban tervezik átadni a biztonsági ellenőrzést, amely majd kiterjed az olyan tálib fellegvárakra, mint Kandahár és Hilmend, illetve az ingatag kelet-afganisztáni tartományokra is.

A NATO-irányítás alatt álló erők egy évtizede mozdították el a hatalomból a tálibokat. Az afgán kormány ugyanakkor nehezen képes kialakítani olyan biztonsági erőket, amelyek képesek átvenni a feladatokat a külföldi katonáktól.

Ehhez társul az, hogy a felkelők – május elején meghirdetett idei „tavaszi hadjáratuknak" megfelelően – egyre több öngyilkos merényletet hajtanak végre, s hogy megakadtak a tárgyalások a tálibokkal az új politikai rendezésről.

Két amerikai kongresszusi képviselő, az amerikai kormányzat véleményének ellentmondva, azt állítja, hogy a tálibok most erősebbek, mint amikor Barack Obama amerikai elnök elrendelte az amerikai csapatok létszámának növelését Afganisztánban.

Kabul és Washington viszonya is feszültebbé vált a legutóbbi időkben történtek – a Korán-égetés, civilek kandahári lemészárlása – miatt.

Kevesebb mint egy héttel az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerségről szóló megállapodás aláírása után, Hamid Karzai azt mondta, fennáll a veszélye annak, hogy ez a dokumentum értelmetlenné válik akkor, ha az afgánok nem érzik magukat biztonságban az olyan, civil áldozatokkal járó sorozatos támadások után, amelyekért a NATO tehető felelőssé.