Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KatonaSuli a berekfürdői református üdülőben

Szöveg: S. Sz. |  2012. május 11. 9:20

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának biológia fakultációs csoportja háromnapos terepgyakorlaton vett részt Berekfürdőn tanáruk, Uherkovich Zoltán vezetésével. A rendezvény utolsó napjára meghívták a KatonaSuli-program koordinátorait is.

A Tiszántúli Református Egyházkerület és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár között nemrégiben aláírt együttműködési megállapodás eredményeként egyre népszerűbb a KatonaSuli-program a debreceni református gimnazisták körében.
Református középiskolásokról lévén szó, a napot Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész – aki a debreceni református középiskolákban a KatonaSuli-szakkört vezeti – egy áhítattal nyitotta meg az üdülő kápolnájában.

Ezt követően Fekete András főhadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevelési és iskolai oktatást segítő részlegének nevelőtisztje tereptani előadást tartott a tanulóknak. Bemutatta a tájoló használatát, a településről készített térképszelvényt, ismertette a katonai térképeken használatos jeleket, ábrákat, a koordinátamegadás „rejtelmeit".

Az elméleti felkészítést követően a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták a megszerzett tudást. A két tiszt vezetésével a település melletti tanösvényen különböző pontokat jelöltek meg a térképen, alkalmazták a tájolót, távcsövet, szögmérőt, megpróbáltak tájékozódni a tereptani eszközök segítségével. A foglalkozás végén megismerkedhettek a Magyar Honvédségnél rendszeresített gépkarabély működésével, főbb paramétereivel, szét- és összeszerelésével. A közösen eltöltött délelőttöt ebéddel zárták a református üdülő éttermében.