Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán Várpalotán

Szöveg: Hoványi Gergely hdgy. |  2010. június 30. 5:52

Az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) felkészülő állományának kiképzése egy megszokott, bár a korábbiaknál eltérő felkészítési fázisba lépett. A kijelölt állomány törzsvezetési gyakorlatot hajtott végre 2010. június 21-24-ig Várpalotán, a MH Bakony Kiképző Központ Szimulációs Központjában.

A gyakorlat igazgatója Budai Attila alezredes volt, aki az 5. Bocskai István Lövészdandár Hadműveleti Főnöke.

„ Ez volt az első alkalom, hogy Baghlan tartomány valós térképén hajtotta végre az állomány a szimulációt, ellentétben a korábbi fiktív térképekkel. Ennek az új szimulációnak előnye, hogy a kijelölt állomány valós adatokat, domborzati és útviszonyokat használhatott fel a feladatok megtervezésére és végrehajtására. Négy váltás tapasztalatainak felhasználásával kezdte meg a gyakorlattervező csoport a kidolgozást. Az elmúlt három nap során bejátszott incidensek, a valóságban is megtörténtek. Azonos helyszíneket és körülményeket szimuláltunk az állomány részére. A cél az volt, hogy felkészítsük a katonákat a rájuk váró valós kihívásokra."

A most felkészülő katonák közül már többen teljesítettek szolgálatot Afganisztánban, azonban őket is sokszor érte meglepetésként egy-két bejátszott incidens. Azok azonban, akik még nem szolgáltak ott, megtapasztalhatták, hogy egy-egy konvojnak már a megszervezése sem egyszerű feladat. A nap végén mindig kiértékelésre kerültek az események, és mindenki tapasztalatokat gyűjthetett a végrehajtást felügyelő döntnököktől. Pauli Andrást zászlóst kérdeztem, aki a hadműveleten teljesített szolgálatot. „Nagyon jó volt ez a szimuláció, hiszen megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor az eseményekről kizárólag rádión, jelentésekből értesültünk, és ezekre kellett reagálnunk. Sokszor nem volt egyszerű feladat egyáltalán tisztázni azt, hogy konkrétan mi történt egy-egy konvojjal."

A szimuláció összegzéseként elmondhatjuk, hogy mozgalmas napok állnak mögöttünk, tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak és napról-napra tudatosul bennünk, hogy az afganisztáni misszióban való részvétel felelősséget és alapos szakmai felkészültséget követel minden egyes katonától.

1595904009
1595904009
1595904009