Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas rangú vendég a KFOR Főparancsnokságán

Szöveg: Kátai Róbert szds. |  2010. június 30. 6:09

2010. június 24-én Milko Petek dandártábornok, a nápolyi Összhaderőnemi Parancsokság Logisztikai Erőforrás-gazdálkodási osztály főnöke (Logistic Recources Branch Head from Joint Force Command Naples) egynapos látogatást tett a pristinai KFOR Főparancsnokságon.

A tábornokot Papp Gábor őrnagy, a JLSG-be (Joint Logistic Support Group; Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport) felajánlott, magyar katonákból álló RSOM (Reception, Staging, Onward Movement; Fogadás, Állomásoztatás, Előremozgatás) csoport parancsnoka tájékoztatta az alegység feladatairól.

A JLSG törzse Pristinában települ, közvetlen alárendelt törzsként a KFOR parancsnokhelyettesnek, alárendeltségében összességében megközelítőleg 400 fős szervezettel, amelyben a logisztikai képességek majdnem mindegyike megtalálható.

A JLSG állománya rendelkezik egy szállító századdal, egy műszaki századdal, valamint harctéri egészségügyi képességgel és nem utolsó sorban RSOM (Reception Staging Onward Movement; Fogadás, Állomásoztatás, Előremozgatás) parancsnoksággal. Ez utóbbiba ajánlott fel két csoportot – RSU (Reception Staging Unit; Fogadó Állomásoztató Egység) SASU (Staging Area Support Unit; Állomásoztatási Körzet Támogató Csoport) – a Magyar Honvédség a tavalyi év végén.

A tábornok látogatásának fő célja a JLSG és az alárendeltségében dolgozó magyar felajánlású RSOM csoport szemrevételezése volt. A magas rangú vendégnek Papp Gábor őrnagy, az RSOM parancsnoka részletes jelentést tett feladataikról, a csoport felépítéséről, magának az RSOM koncepciónak a lényegéről és az eddig elért eredményekről.

A jelentésben a csoport parancsnoka kiemelt figyelmet fordított a váltásra kerülő KFOR műveleti tartalék erők alkalmazása esetén végrehajtandó logisztikai feladatokra és kihívásokra. Nagy hangsúlyt fektetett a már feltérképezett útvonalak, kirakodóhelyek, állomásoztatási körzetek és előretolt összevonási körzetek bemutatására.

A prezentáció végén Papp őrnagy felvázolta az RSOM egység előtt álló rövid és hosszú távú feladatokat. Miroslav Kocian dandártábornok, a JLSG HQ parancsnoka az előadás végeztével méltatta az RSOM egység eddig elvégzett munkáját és eredményeit, majd sok sikert kívánt az egység előtt álló kihívások sikeres leküzdéséhez. Petek dandártábornok pedig köszönetet mondott a részletes és mindenre kiterjedő előadásért.

A helyzet konszolidálódásával egyidejűleg a JLSG és azon belül az RSOM szerepe felértékelődik és folyamatosan növekszik Koszovóban. Ennek oka, hogy a KFOR-erők létszámának több lépcsőben történő csökkentése fokozza a tartalék erők hadműveleti területre történő kijuttatásának fontosságát egy esetleges krízishelyzetben.

Fotó: Juhász Csaba