Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy az ötvenből

Szöveg: Hoványi Gergely hdgy. |  2010. június 30. 6:16

A helyőrségtámogató parancsnokság kommendáns szakaszvezetője bal zubbonyujján rohamlövész feliratú felvarró látható. Ilyen felvarróval nem sok katona sétál a Magyar Honvédség laktanyáiban, főleg nem szakaszvezetői rendfokozatban, hiszen aki el is végzi ezt a tanfolyamot, azok zöme tiszt vagy tiszthelyettes.

Szabó Kálmán szakaszvezető, egy missziókban és speciális tanfolyamokon szerzett ismeretekkel felvértezett, tapasztalt katona, aki él-hal a sportért. Nem mindennapi az ilyen fokú szakmai aktivitás és önállóság egy szerződéses szakaszvezetőtől. Ugyanakkor mindenképpen dicséretes! De ki is valójában ez a fiatalember?

Mondanál valamit magadról?

Tizenöt éves korom óta dolgozom, de 2002-ben találtam meg a hivatásom. Kétszer nősültem és ahogy a munkában, így az életben is másodjára választottam jól. Feleségem elfogadja a katonafeleségek nehéz életét. Három gyermekem van, így tudom milyen az igazi felelősség.

Mi volt az eredeti szakmád?

1595904010
Nyolc általánost végeztem, az első szakmám pedig ív- és lánghegesztő. 1992-től 1994-ig voltam sorkatona a Határőrségnél. Ezután nyolc év telt el, mire eldöntöttem, hogy katona akarok lenni és szerződéses katonaként bevonultam Hódmezővásárhelyre.

Milyen beosztásokban szolgáltál eddig?

Hét éven át voltam a 62-es Lövészzászlóalj 1. századánál lövészkatona, szolgáltam karabélyosként, géppuskásként és mesterlövészként is. Ezalatt az idő alatt elvégeztem a MH Katonai Rendész, MH Hegyi és a MH Rohamlövész Tanfolyamot. Az utolsóra nagyon büszke vagyok, mert alig ötven olyan katona van, aki teljesíteni tudta a tanfolyam követelményét a Magyar Honvédségnél. Nemzetközileg is elismerik ennek a tanfolyamnak az értékét. Nekem kifejezetten az tetszik, hogy kisalegységben tevékenykedtünk. Nagyon sok múlik a csapatmunkán és a társaink szakmai felkészültségén. Az ottani követelményrendszer némi hasonlóságot mutat a kedvenc beosztásom – a mesterlövész beosztás – követelményrendszerével. Jelenleg a hódmezővásárhelyi helyőrségtámogató parancsnokság kommendáns katonájaként szolgálok.

Hajtottál már végre missziós feladatot?

Már több misszióban is voltam. Elsőként Koszovóban az Õr- és Biztosító Zászlóalj tagjaként, 2005-ben Afganisztánban, az akkor főleg egri felderítő katonákból álló MH Könnyű Gyalogszázadnál szolgáltam FP-katonaként, 2007-ben EUFOR-ban szolgáltam mesterlövészként és múlt évben az Afganisztáni Választásbiztosító Szakasz (AVBSZ) lövészeként Afganisztánban láttam el missziós feladatokat. Ott végeztem el a Combat Medic tanfolyamot.

Mik a jövőbeni terveid?

Rövid távon remélem, hogy bekerülök a PRT kilencedik váltásába és amikor hazajövök, szeretném letenni az érettségit. Ha az megvan, akkor megpróbálom elvégezni a tiszthelyettesi iskolát és továbbszolgálni. A családi terveimben pedig egy saját otthon képviseli a fő célt.

Mit szoktál csinálni a szabadidődben?

Nincs sok szabadidőm, mert van egy másfél éves kisfiam, aki nagyon igényli az apai törődést. Ha mégis jut rá idő, akkor a barátaimmal és néhány katonatársammal paintballozunk, sziklát mászunk, vagy ha több időnk van akkor extrém túrákat szervezünk.

Ilyen rövid ismeretség után is elmondhatom, hogy Szabó Kálmán szakaszvezető követendő példát állít elénk mind hivatástudatával, mind szakmai felkészültségével. Kiváló példája egy professzionális katonának a Magyar Honvédségben.

1595904010