Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán volt a téma Berlinben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 25. 6:22

Az Afganisztán északi részén kialakult biztonsági helyzetről, az északi régió stabilitásáról egyeztettek kedden Berlinben a nemzetközi békeerő északi regionális parancsnokságában részt vevő országok katonai vezetői. Magyarországot Tömböl László vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkarának főnöke képviselte.

Az északi regionális parancsnokság vezetője Németország, és a találkozó is német kezdeményezésre jött létre. A résztvevők – Németország mellett a többi között Magyarország, Finnország és Horvátország vezérkari főnökei – áttekintették az északi régióban eddig elvégzett feladatokat, az elért eredményeket, és meghatározták az elkövetkező időszak céljait, illetve feladatait.

Az MTI értesülése szerint valamennyi ország pozitívan értékelte a német regionális parancsnoki tevékenységet. Azt a közös célkitűzést fogalmazták meg, hogy a biztonsági feladatok ellátását mielőbb átadják az afganisztáni félnek. A résztvevők úgy ítélték meg, hogy az északi régió helyzete az egész országhoz mérten stabilnak mondható, és olyan fejlesztési projektek valósultak, illetve valósulnak meg, amelyek elősegítik az afgán nép életszínvonalának javítását. Általános vélekedés szerint a regionális parancsnokság munkájában részt vevő országok között jó az együttműködés és ennek keretében az aktív magyar szerepvállalás is elismerésben részesült.