Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Diák és mentora együtt a Sándor-palotában

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. november 24. 17:12

Szeptemberben indult a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a mentor rendszer, mely a katonai pályára való felkészítést hivatott segíteni. Ezúttal az államfő rezidenciájára, a nyilvánosság előtt zárt Sándor-palotába szervezett látogatást a rendszerben résztvevőknek a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Szeptemberben indult a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen a mentor rendszer, mely a katonai pályára való felkészítést hivatott segíteni. A rendszer célja, hogy tapasztalt, aktív vagy nyugdíjas katonatisztek, tábornokok a katonai pálya iránt elkötelezett diákokat segítsék hivatástudatuk erősítésében, az eligazodásban.

Palásti Ferenc dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Katonai főosztályvezetője kedden délután fogadta a Zrínyi Miklós Egyetem mentori rendszerében résztvevő Redele Sándor nyá. ezredest és mentort, Fogarasi Szilvia tanulót, valamint mindkettejük családtagjait a Sándor-palotában. „Ha egy diák mögött van valaki, aki támogatja őt a pályán, az nagyon sokat segíthet, ráadásul a mentorok által bejuthatnak oda, ahol eddig nem jártak, így ide is, a Sándor-palotába", mondja a dandártábornok.

 

Fogarasi Szilvia másodéves hallgató az Egyetem katonai gazdálkodási szakán. Érdeklődésemre elmeséli: a diákok maguk választhatták ki saját mentorukat azok közül, akik vállalták e tisztséget. „Mindenképpen jónak találom ezt a rendszert, hiszen bármilyen kérdést feltehetünk, ami a honvédséggel kapcsolatban megfogalmazódik bennünk. Jó kapcsolatot lehet kiépíteni a tapasztaltabb katonákkal, és nagyszerű, hogy az ember megismerhet magasabb rendfokozatú embereket is, akik segítenek neki az eligazodásban."

„A mai fiataloknál nincs kapcsolattartás a tapasztaltabb, idősebb kollegákkal, azzal az állománnyal, amely kiáramlott a hadseregből. Sok a fiatal tanuló, mi pedig megpróbáljuk segíteni őket", mondja Redele Sándor, aki elmagyarázza: az új rendszernek két formája van, a szakmai, valamint a társadalmi mentori rendszer. „A szakmai mentorok az aktív tisztek, akik a képzéssel foglalkoznak, a társadalmi mentorok pedig nyugállományú tábornokok, főtisztek, tisztek, akik már nyugdíjban vannak (mint jómagam), de korábban komoly tapasztalattal rendelkeztek. A társadalmi mentor feladata a leendő tisztek beilleszkedésének segítése, a hivatásszeretetet, a katonai gondolkodásmódot átültetni, előremenetelüket, felkészültségüket segíteni." Mint mondja, erre nagyon jó példa a Sándor-palotában tett látogatás is. „Palásti tábornok úr diákom volt a katonai főiskolán. Nem valószínű, hogy más helyzetben a Sándor-palotába el tudna jutni egy Zrínyis diák – ahogy például a századosi rendfokozatban lévő nejem sem, és az unokám, akik most elkísértek – tehát ez számomra is egy olyan lehetőség, mely ritkán adatik meg." Redele Sándor hozzáteszi, a mentor és a diák kapcsolata formálódik. „Szilvia bármikor kereshet engem, ha problémája vagy kérdése van, és bár én parancsnoki szakos voltam, ő pedig közgazdász, de a hivatásos szemléletet át tudom neki adni. Ezen túlmenően ez a kapcsolat bensőségesebb is lehet, szervezünk majd családlátogatást is, hiszen az én családom például katonacsalád, jó példa lehet ez is számára."

 

A beszélgetés után a látogatók a Köztársasági Hivatal legismertebb termeit (így például a Mária Terézia termet) tekintették meg Palásti Ferenc vezetésével. A látogatók megnézték a Tanácstermet, valamint a gyönyörű kilátást is a rezidencia teraszáról. A folyosókon Sándor gróf, az ördöglovas történeteiről mesélt a dandártábornok, majd a Plenáris terembe vezette a csoportot. Palásti Ferenc a látogatóknak megmutatta a Köztársaság különböző érdemkeresztjeit, egy 110 éves vetítő szerkezetet, valamint fényképeket a Sándor-palota világháborús állapotairól, a Várszínházról és Tisza Kálmánról is. A látogatók végezetül egy pohárköszöntő után búcsúztak el a palotától.

 

Fotó: Galovtsik Gábor

Címkékmentor