Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó találkozó a bamyani határvidéken

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. november 25. 7:00

Jelentős eseményre került sor a Baghlan tartomány dél-nyugati részével határos Bamyan tartományban. A két tartomány vezetői találkoztak, hogy közös együttműködést és információs rendszert alakítsanak ki a biztonsági helyzet javításáért. Baghlan és Bamyan határvidéke a közelmúltig nem tartozott a biztonsági szempontból problémásabb területek közé.

A találkozón részt vett a két tartományi kormányzó, a rendőrfőnökök, a térségben található katonai erők parancsnokai, az afgán nemzetbiztonsági szolgálat képviselői, illetve a két tartomány határán fekvő járások kormányzói, helyi vezetői. Végül, de nem utolsósorban természetesen jelen volt az ISAF részéről mindkét tartomány újjáépítési csoport parancsnoka, Bamyan-ból az új-zélandi PRT és Baghlan-ból Szabó László ezredes, az MH PRT parancsnoka.

A két tartomány határvidéke, a baghlan-i Tala Wa Barfak járás és a bamyan-i Kamard járás eddig nem tartozott a biztonsági szempontból problémásabb területek közé. Az utóbbi időben azonban több kisebb fegyveres csoport is megjelent a térségben, akik veszélyt jelentenek a járások biztonságára. Az esetleges támadások megakadályozása, a fegyveresek felkutatása, illetve további lázadók megjelenésének megelőzése érdekében mindkét tartomány vezetése hatékonyan kíván fellépni. Ezért került sor erre a megbeszélésre, amelynek keretében a résztvevő felek megállapodtak a közös tevékenység részleteiben.

 

Többek között megegyeztek egy új információs rendszer létrehozásában, amely elősegíti majd, hogy minden érintett fél gyorsan hozzájusson a biztonsági helyzetet érintő aktuális események részleteihez. Továbbá kilátásba helyezték, hogy rendszeresen tartanak majd biztonsági értekezletet a két tartomány vezetői, kulcsbeosztású személyei. Emellett az afgán biztonsági erők jelenlévő tagjai ígéretet tettek, hogy határozottan fognak fellépni a központi hatalommal szembenálló fegyveresek ellen.

A magyar és az új-zélandi PRT-k számára nagyon fontos és hasznos ez a kezdeményezés. Egyrészt a jövőben ők is naprakész információkkal fognak rendelkezni a területen zajló eseményekről, illetve az afgán rendőri és katonai erők nagyobb szerepvállalásának köszönhetően javulni fog a biztonsági helyzet, amely lehetőséget teremt az újjáépítési csoportok aktívabb tevékenységéhez.