Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai nem a gyalogsági aknák betiltására

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 25. 8:21

A Barack Obama vezette amerikai kormány úgy döntött, hogy az előző, Bush-adminisztrációhoz hasonlóan nem írja alá a gyalogsági aknák betiltásáról szóló 1997-es ottawai megállapodást – közölte Ian Kelly külügyi szóvivő. Az Egyesült Államokon többek között Kína, India, Pakisztán, Mianmar és Oroszország sem csatlakozott az egyezményhez.

“Az új amerikai kormány nem változtatja meg az előző ezzel kapcsolatos politikáját, mert nem lennénk képesek eleget tenni a nemzetvédelem igényeinek, és nem tudnánk teljesíteni a szövetségeseinkkel szembeni kötelezettségeinket, ha aláírnánk a szerződést" – tette hozzá.

Több mint 150 ország aláírta már a szerződést. Az Egyesült Államokon
kívül nem csatlakozott hozzá mások között Kína, India, Pakisztán,
Mianmar és Oroszország.
A szóvivő elmondta: az Egyesült Államok megfigyelők egy csoportját küldi a megállapodás jövő heti felülvizsgálati konferenciájára, amely a kolumbiai Cartagenában lesz.

Ez az első eset, hogy amerikai kormány bejelenti: hogyan döntött a szerződés aláírásáról, és először fordul elő az is, hogy Washington küldöttséget küld az aláírók valamely értekezletére.

A külügyminisztérium közleménye szerint az Egyesült Államok “világvezető az aknákkal kapcsolatos humanitárius tevékenységben. 1993 óta 50 országnak összesen több mint 1,5 milliárd dollár segélyt nyújtott" aknamentesítésre.

Pacifista szervezetek reménykedtek abban, hogy az Obama-kormány alá fogja írni a szerződést.

A Handicap International nemzetközi szervezet márciusi becslése szerint az ottawai megállapodásnak köszönhetően 156 országban összesen 42 millió gyalogsági aknát semmisítettek meg, és több mint ezer négyzetkilométernyi területet aknamentesítettek.

Ennek ellenére a gyalogsági aknák betiltásáért küzdő, és ezért Nobel-békedíjjal kitüntetett nemzetközi aktivistahálózat (ICBL) azt állítja, hogy még tavaly is több mint ötezer ember életét oltotta ki ilyen akna a világon, és egyharmaduk gyerek volt.

Az Egyesült Államok egyébként általában betartja a szerződés előírásait: nem alkalmazott gyalogsági aknát az 1991-es első öbölháború óta, 1992 óta nem exportált, 1997 óta pedig nem gyártott belőlük – mondta Steve Goose, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet fegyverzeti ügyekkel foglalkozó igazgatója. A HRW csalódott az Obama-kormány döntése miatt, de értékeli azt, hogy legalább küldöttséget meneszt Cartagenába – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Londonban megkezdődött a hivatalos vizsgálat Nagy-Britanniának az iraki háborúba való belépéséről, Ian Kelly azt mondta kedd esti sajtóértekezletén: az Egyesült Államok kész együttműködni a vizsgálóbizottsággal. Ha a testületnek olyan információra lesz szüksége, amelyet Washington meg tud adni, akkor megadja azt.

Címkékjogvizsga