Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba készülnek

Szöveg: Hársfalvi József őrgy. |  2010. május 26. 13:17

A Magyar Honvédség Béketámogató Központjában, Szolnokon a hónap elején kezdődött meg a NATO ISAF Afganisztáni egyéni beosztásba tervezett állomány missziós törzstiszti felkészítése. A felkészítés első ütemében a misszióval kapcsolatos általános ismereteket sajátították el a felkészülők.

Az alaptanfolyamon azoknak a tiszteknek, tiszthelyetteseknek kell részt venniük, akik még nem szolgáltak törzsbeosztásban, vagy korábban nem teljesítettek szolgálatot hadszíntéren. Ebben a két hétben 30 fő kezdte meg felkészülését a kiképző központ falai között. A harmadik héttől a kiképzés a missziós célfelkészítéssel folytatódott, amelyhez már a korábbi külszolgálati tapasztalattal bíró katonák is csatlakoztak, 60 főre egészítve ki az amúgy sem kis létszámú felkészülő állományt. A felkészülők többsége az Északi Régió Parancsnokságán, Masar-e-Sharifban teljesít majd szolgálatot, de Afganisztán fővárosába, Kabulba is készül egy kis létszámú csoport.

A kiképző központ több hadszínteret megjárt, tapasztalt kiképző állománya készíti fel a csapatot azon ismeretekből, amelyek a missziókra általánosan jellemzőek. A szolnoki kiképzők munkáját külső előadók is segítik – adják át a munkájukra jellemző speciális ismereteket a felkészülők részére – akik a közelmúltban tértek haza azokból a beosztásokból, melyre a kiutazók tervezve vannak.

A felkészítés egy komplex, több területet felölelő képzés, melyek ismerete elengedhetetlen a külföldi szolgálat sikeres teljesítéséhez. Fontos része a hadszíntérre jellemző politikai, történelmi, vallási ismeretek, de ugyancsak szükség van a híradó, az elsősegély nyújtási és a tájékozódási képességekre is, melyek a felkészítés folyamán oktatásra is kerülnek. Természetesen az előírt lőgyakorlatok eredményes végrehajtása is elengedhetetlen része a kiképzésnek.

A Missziós Törzstiszti Alap és Missziós Törzstiszti Célfelkészítést eredményesen befejezők felkészültségét a kiképző központ oklevéllel ismeri el.