Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afrikai Unió: a külföldi katonai beavatkozások csak szenvedést okoznak Afrikának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 1. 12:03

Rengeteg szenvedést okoznak Afrikának a külföldi katonai beavatkozások; ilyen akciókba csak az afrikai országok beleegyezésével szabadna belekezdeni – mondta június 30-án, csütörtökön az Afrikai Unió (AU) kétnapos csúcstalálkozójának megnyitóján az egyenlítő-guineai államfő, a szervezet soros elnöke. Teodoro Obiang Nguema nem említette név szerint Líbiát, de nyilvánvalóan az ottani NATO-beavatkozást bírálta az 53 országot tömörítő AU tanácskozását megnyitó beszédében. Várhatóan a líbiai helyzet lesz az afrikai elnökök találkozójának fő témája.

Az Afrikai Unió korábban élesen bírálta, hogy nyugati országok harci repülőgépei március óta líbiai célpontokat bombáznak. A szervezet szerint a légicsapások sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973-as határozatát, amely a líbiai civil lakosság megvédésére adott fölhatalmazást.

„Számtalan áldozat, köztük nők és gyerekek, a menekültek és a rombolás nem igazolják az ilyen beavatkozásokat. Ahelyett, hogy megoldást találnánk, csak bonyolítjuk a konfliktusokat" – mondta Obiang egyenlítő-guineai elnök.

Jogvédő szervezetek az emberi jogok megsértésével vádolják a több mint 30 éve hatalmon lévő Obiang elnököt. Azt mondják, ő és családja mesés gazdagságra tett szert, miközben a lakosság nagy része nyomorog a Kamerunnal szomszédos, kőolajban gazdag kis nyugat-afrikai országban.

CímkékENSZjogNATO