Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akadályverseny - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. január 16. 9:23

Tartalékos kerettel vett részt a 2021. november 18–30. között megrendezett 44. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon a Magyar Honvédség válogatottja, hiszen a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások miatt ketten el sem utazhattak Katarba, ahol az időjárási körülmények is megnehezítették a résztvevők dolgát. A csapat szereplése ennek fényében elismerésre méltó: a célba ugrás versenyszám harmincöt nemzetet számláló mezőnyében a tizenötödik helyen végeztek.

202201_MH_borito

Az utóbbi években a pandémia alaposan megnehezítette a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) ejtőernyős világbajnokságainak megszervezését. A 2020-as ausztriai verseny a járvány miatt elmaradt, a tavaly ősszel Katarban rendezett megmérettetésen pedig csak azok vehettek részt, akik megfeleltek a szigorú egészségügyi előírásoknak. A magyar katonai ejtőernyős-válogatottnak például két versenyzőjét is nélkülöznie kellett: helyükre az eredetileg versenybírónak tervezett Kollár Gábor őrnagy, illetve a juniorok mezőnyében is érdekelt Hirschler Bence őrvezető „ugrott be”. Mindketten az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison szolgálnak, csakúgy, mint Varga Tamás zászlós és Gál Szabolcs főtörzsőrmester, míg a válogatott ötödik tagja, Bánszki Tamás százados a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis ejtőernyőstisztje. A kiutazó csoport vezetője Simon Attila dandártábornok volt, a csapatvezetői feladatokat dr. Bali Tamás ezredes, a szolnoki helikopterbázis parancsnokhelyettese látta el. Edzőként Lázár Tibor őrnagy, bíróként pedig Várnagy Gyula alezredes dolgozott a világbajnokságon.

A kéthetes viadalon harmincöt ország katonasportolói (egyéni és csapatverseny keretében) forma-, stílus- és célba ugrásban mérték össze tudásukat; a magyar válogatott tagjai az utóbbi versenyszámban „szálltak” rajthoz. A csapat a kecskeméti repülőbázisról, a honvédség egyik Airbus A319-esével utazott Dohába, Katar fővárosába – a lengyel, az osztrák és a szlovák küldöttség társaságában. A világbajnokság kezdete előtt két nappal érkeztek a közel-keleti országba, hogy maximálisan kihasználhassák a helyszínen rendelkezésükre álló felkészülési lehetőséget.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 14-én megjelent számában!