Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akcióban a Gripenek

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. december 5. 13:00

Négy perc alatt „elfogták” a Kecskemétről felszálló Gripenek azt a finn repülőgépet, amely vasárnap engedéllyel, de előzetes bejelentkezés nélkül repült át az ország légterén. A Romániából átrepülő, útvonalengedéllyel rendelkező magánrepülőgépnek még a magyar határ előtt be kellett volna jelentkeznie a magyar légügyi hatóságoknál, ez azonban nem történt meg. A NATO szövetségi és hazai légi riasztási rendszer a légtérvédelemmel együtt kiválóan működött, a hatóságok fellépése után a gép problémamentesen elhagyta hazánk légterét.

A román légi irányítási központ értesítette a veszprémi székhelyű MH Légi Vezetési és Irányítási Központot, hogy a WBA101 hívójelű, finn FALCON–50 típusú légi jármű nem létesített rádiókapcsolatot a román légiforgalmi irányítószolgálattal, és a repülési terve alapján – Kuvaitból Antwerpenbe repült – a magyar légteret is igénybe fogja venni.

A veszprémi légi irányítási központ készültséget rendelt el, mert a finn FA-50 továbbra sem vette fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi irányítószolgálattal.

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról két Gripen típusú vadászgép szállt fel. A finn légi jármű 12 óra 48 perckor Békéscsabánál lépett be a Magyar Köztársaság légterébe. A készültségi géppár négy percen belül ,,elfogta" és azonosította a repülőgépet.

A finn repülőgép pilótája, észlelve az elfogást, vészfrekvencián felvette a kapcsolatot a pilótákkal, akik a budapesti polgári légiforgalmi irányítószolgálat frekvenciájára irányították. A szolgálat tájékoztatta a veszprémi légi irányítási központot, hogy a finn géppel helyreállt a kétoldalú rádiókapcsolat. Ezt követően a készültségi géppár visszatért a bázisra, a finn gép pedig Sopronnál elhagyta a Magyar Köztársaság légterét.

HM Sajtóiroda