Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Aki a katonaságot választja, élethivatást választ!”

Szöveg: MH Ludovika Zászlóalj | Fotó: Hohl Regina, Lengyel László htj. |  2020. szeptember 28. 9:59

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson szeptember 25-én reggel 145 elsőéves honvéd tisztjelölt tett esküt választott hivatására, a haza szolgálatára. Az eskü szövegét Sipos Örs Lehel honvéd tisztjelölt mondta elő. A rendezvényen részt vett Schmittné Makray Katalin, zászlóanya, Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, valamint dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja.

Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus_katonai_eskü (6)

Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka köszöntőjében felidézte Schmittné Makray Katalin, zászlóanya gondolatait, melyek a Ludovika Zászlóalj megalakulása óta igazak és aktuálisak: „Aki a katonaságot választja, élethivatást választ! Testben és lélekben is erősnek kell lennie!”

„Augusztus végén, amikor megérkeztek és csatlakoztak a Ludovika nagy családjához, olyan család tagjai lettek, amelynek minden tagja közel 10 éve bizonyítja, hogy legjobb tudása és tapasztalata alapján készíti fel a honvéd tisztjelölteket arra, hogy a modern és folyamatosan megújuló Magyar Honvédség bármely szervezeténél megállják a helyüket. Az alapkiképzés során feszegették teljesítőképességük határait, de higgyék el, a következő 1000 napban sem lesz ez másként! Azt ígérhetem, hogy a Ludovika nagy családjának erejével, minden elvárásnak meg fognak felelni, minden kihívást le tudnak győzni!” - mondta a legifjabb ludovikásokhoz szólva Sári ezredes.

Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus_katonai_eskü (2)

Bozó Tibor vezérőrnagy két meghatározó dátumra hívta fel a felsorakozott honvéd tisztjelöltek figyelmét: 2020. augusztus 24. első napjuk a haza szolgálatában, míg 1000 nap múlva, 2024. augusztus 20-án első napjukat tölthetik a  tisztikarban.

„Nem lesz könnyű dolguk a tisztavatásig önök előtt álló időszakban! Az alapokat az elmúlt néhány hétben megkapták, de a legfontosabb dolguk továbbra is képezni magukat, tanulni, fejlődni, fizikumukat és elméjüket pallérozni. Ehhez a legjobb helyen vannak, az Alma Mater, a Ludovika szellemi szentélye biztosíték arra, hogy felkészülten kezdjék meg szolgálatukat. Köszönjék meg a nevemben szüleik, nagyszüleik, testvéreik támogatását, azt hogy stabil hátteret biztosítanak önöknek és kérjék meg szeretteiket, hogy a továbbiakban is erősítsék azt a hátországot, amire minden katonának szüksége van ahhoz, hogy büszkén szolgálhasson!”

A fiatal katonák élete a következő hetekben valóban a tanulásról szól elsősorban, hiszen hétfőtől az iskolapadban folytatódik a felkészülésük a honvédtiszti hivatásra.

GALÉRIA