Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aki bátor, éjjel is bátor

Brave Warrior: fókuszban a logisztika és a vegyivédelem

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László és a szerző felvételei |  2023. június 2. 18:08

Szakmai nap zárta a Brave Warrior 2023 gyakorlatot, amelyen a résztvevő alegységek bemutatták az eddig elért eredményeiket, különös tekintettel arra, hogy idén az éjszakai, korlátozott látási viszonyok mellett végrehajtott foglalkozások kapták a legnagyobb hangsúlyt. Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka szerint ez a fajta képességfejlesztés nagy előrelépés.

A Brave Warrior 2023 gyakorlaton a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport (eVA BG HUN) négy nemzetének mintegy ezer katonája és 120 technikai eszköze vett részt. A foglalkozássorozat utolsó mozzanatainak részeként tartott szakmai napon éjszakai éleslövészetet, vegyivédelmi mentesítést és a különböző haditechnikai eszközök üzemanyaggal, valamint lőszerrel történő harcászati feltöltését célzó logisztika feladatokat is bemutattak a gyakorlat résztvevői.

Amint arra Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka, egyúttal a gyakorlat igazgatója is rámutatott: idén az állomány jobbára éjszaka hajtotta végre a feladatokat és hangsúlyos szerepet kapott a logisztika és a vegyivédelem. A dandártábornok szerint ezek a szakterületek, amelyeket „senki sem vesz észre, amikor jól működnek, viszont, ha probléma adódik, azonnal a legfontosabbá válnak.” Hozzátette: vegyivédelmi képességek terén a Magyar Honvédség rendelkezik a szükséges színvonallal, viszont növelni kell a képesség mértékét.

Kertész László felvételei

 

Kifejtette azt is, hogy az olyan gépesített erők számára, mint például a harckocsizók, vagy a gépesített lövészek alapvető fontosságú, hogy miként juttatják ki a haditechnikai eszközöket a harctevékenységi körzetbe, honnan lesz üzemanyag és lőszer, illetve a katonák honnan kapnak élelmet – tehát a logisztika szintén meghatározó. Az éjszakai feladatvégrehajtások kapcsán az elöljáró szólt a nemzetek eltérő éjszakai képességeiről is, hangsúlyozva, hogy hazánk a Leopard 2A4 harckocsikkal és a Gidrán páncélozott harcjárművekkel nagyot fejlődött ezen a téren is.

A gyakorlat során elért eredmények és az éjszakai végrehajtások kapcsán Lőrincz Gábor dandártábornok aláhúzta: ez a gyakorlat mindenféleképpen jó és nagy lépés előre ahhoz, hogy a jövőben még komplexebb képességeket alakítsunk ki.

Snoj Péter felvételei