Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

,,Aki csak védekezik, meghal”

Szöveg: Antal Ferenc |  2012. március 7. 14:01

Katonák, rendőrök, hazai és külföldi instruktorok részvételével zajlott le március 2–4. között a Systema Siberian Cossack néven meghirdetett közelharc-szeminárium Budapesten. A foglalkozáson Andrej Romanovics Karimov vezető instruktor  és két  segédinstruktora osztotta meg tudását a résztvevőkkel. A képzésen a honvedelem.hu is jelen volt.

Karimov az Orosz Harcművészeti Iskola Siberian Cossack (magyarul szibériai kozák) elnevezésű rendszerének megalapítója, vezető instruktora, belföldi és nemzetközi szemináriumok szervezője és vezetője.

A stílust a letisztult és kegyetlenül hatásos technikák jellemzik. Természetessége, praktikus mozdulatai, brutális edzései és a megingathatatlan fegyelmet tanító kiképzései nem véletlenül alkotják a félelmetes orosz kommandó, a Specnaz alappilléreit is.

Az edzéseken a hat fontos testrészre – könyök, nyak, térd, derék, boka és váll – fókuszálnak a vitális pontok támadásával, a közelharccal és a kézifegyverek alkalmazásával. A stílusban a gyalogsági közelharcfegyverek alkalmazását és az ellenük való védekezést is elsajátítják a tanulók, így halálos hatékonysággal forgatják a kést, a gyalogsági ásót, a bajonettet és a pisztolyt is.

„A Cossack (kozák) rendszer sokkal nagyobb szabadságot ad, mint más rendszerek. Elvek szerint dolgozik, ezek az elvek határozzák meg a megoldásokat, illetve a taktikai lehetőségeket" – mondja Támcsu Tibor, a Tactical Operational Combat önvédelmi rendszer hazai képviselője, a szeminárium szervezője.

Elárulta: Magyarországon megkaptuk az alapítói jogokat, illetve megtörtént az első néhány instruktori képzés is, így gyakorlatilag innentől számíthatjuk e rendszer oktatásának kezdetét hazánkban.

„A kozákok egy harci kaszt, akiknek az volt a feladatuk, hogy elsőként szálljanak harcba. Jelenleg nagy hangsúlyt fektetünk ezekre a hagyományokra. A kozák harcművészet jelképe egy kör, amely egyenrangú harcosokat szimbolizál. A folyamatos veszély jelenléte alakította ki a rendszert évszázadok alatt, és ez szállt apáról fiúra. A kozákok semmilyen formában nem fogadják el a rabságot, ez igaz a rendszerre is" – magyarázta a rendszer filozófiáját Karimov.

Mint hozzátette: nagyon fontos, hogy az emberek ragaszkodjanak saját nemzeti értékeikhez, hagyományaikhoz, mivel ez az együttműködés alapja. Azok, akik ezt nem ismerik, könnyen konfliktusba kerülhetnek egymással. Éppen ezért ki kell nyitni a szemünket a kultúrára, a világra.

A kozák harcművészeti ág iránt érdeklődők számára hamarosan hazánkban is elérhetővé válik a rendszer.