Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína Szuhojokat vásárol?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 7. 12:58

Oroszország 48, Szuhoj típusú vadászrepülőgép eladásáról folytat tárgyalásokat Kínával, a szerződés értéke 4 milliárd dollárt tehet ki – írta március 6-án, kedden a Kommerszant című orosz napilap.

A két fél gyakorlatilag már megegyezett a Szu–35-ösök leszállítandó mennyiségéről – állította egy, az orosz katonai-ipari komplexumhoz tartozó forrás, „az utóbbi évtized legfontosabb kínai-orosz üzletének" nevezve az egyezséget.

Korántsem biztos azonban, hogy a szerződést alá is írják. Moszkva ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a szerződés tiltsa Pekingnek a repülők másolását harmadik országnak történő eladás céljából. Kína elutasítja ezt a kitételt. A Kommerszant jelezte, hogy a kínaiak már több orosz modellt lemásoltak, köztük a Szu–27-et, a Szu–30-at és a MiG–29-et.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) októberi jelentésében rámutatott, hogy Kína „mindenekelőtt a technológia megszerzésében érdekelt", hogy aztán kifejlessze saját modelljeit. A SIPRI szerint a kínai hadiipar egyre inkább megfelel a külső és a belső keresletnek.