Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik a mundért választották

Szöveg: Dr. Varga József<br /> |  2008. május 14. 10:41

A pünkösdi ünnepet követő első munkanap a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis állománya számára nem a szokásos kiképzési feladatokkal telt el, hiszen 115 szerződéses legénységi állományú katona, köztük 13 hölgy kezdte meg önként vállalt szolgálatát a Magyar Honvédség kötelékében.

Az MH KKB életének ugyan rendszeresen visszatérő eseménye a szerződéses katonák alapkiképzésének megszervezése, mégsem tekinthető rutinfeladatnak, amely meghatározott forgatókönyv alapján automatikusan lebonyolítható.

Minden bevonulás egyedi, megismételhetetlen esemény, melynek során különböző adottságú, különböző indíttatású emberek beilleszkedésének, felkészítésének megalapozását kell megvalósítani úgy, hogy az lehetőleg hosszabb távon járuljon hozzá az MH személyi állományának elvárt stabilitásához.

A szerződéses katonai szolgálat éveinek első három hónapja a bázis Mecséri János Kiképző Osztály által tervezett program megvalósításával telik el, amelynek befejeztével már szolgálat megkezdésére felkészült katonák vonulhatnak be választott alakulatukhoz, zömmel Tatára, Hódmezővásárhelyre, illetve Debrecenbe.

Persze ez még messze van…

Addig át kell esniük az első nap szokásos procedúráján, vagyis az egészségügyi vizsgálaton, a szerződés megkötésén és a beöltözésen. A második nap reggelén megkapják a legfontosabb tájékoztatást, amely a katonai közegbe való beilleszkedést segíti elő. Ezt követően pedig a rendelkezésre álló rövid három hónap elsajátítják az alapvető kiképzési ágak elméleti és gyakorlati ismereteit, amelyek birtokában felelősen készülhetnek fel a katonai szolgálat folytatására.

Erre vállalkoznak ők, akik a mundért választották.