Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktív Tartalék 2022: célegyenesbe fordult a felkészülés

Szöveg: MH 6. TVE 19. TVZ | Fotó: a zászlóalj felvételei |  2022. július 12. 10:54

Tábori körülmények között szervezik meg az Aktív Tartalék 2022 elnevezésű, éleslövészettel egybekötött harcászati foglalkozást, amelyre szép számmal jelentkeztek a tartalékosok. A törzsfelkészítés Győrben kapott helyet.

Aktív_Tartalék_2022 (1)

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 19.,30.,31. és 83. területvédelmi zászlóaljainak katonái, valamint a valós egészségügyi biztosítást végrehajtó szakemberek vettek részt a felkészítésen. Dr. Horváth Zoltán alezredes, a végrehajtásért felelős ezredparancsnok-helyettes kiemelte: az alapvető cél az, hogy minden szervezeti elem – így a törzs is – gyakorolja az alaprendeltetésből adódó feladatait.

A tábori kihelyezési hetet az újdörögdi lő- és gyakorlótéren tartják, ahol az önkéntes tartalékos katonákból álló manőverszázad – előre kialakított helyzet alapján – éleslövészettel egybekötött harcászati foglalkozást hajt végre. A tartalékosok számára igazi kihívás egy-egy ilyen alkalom, hiszen a korábban elsajátított elméleti ismereteket gyakorlatba átültetve kell használniuk. Előtérbe kerül a csapatmunka, a fegyelem, hiszen nem összeszokott kötelékekről van szó. A kihelyezett foglalkozások sok pozitívuma mellett az egyik legfontosabb, hogy az esetlegesen felmerülő bizonytalanságokat, hibákat rögtön a helyszínen, közös erővel lehet korrigálni, és így mind jobb és ütőképesebb egységgé kovácsolódni.

Aktív_Tartalék_2022 (2)

A foglalkozásra való felkészülésen a törzs részletesen megismerte a feladat mozzanatait, illetve a törzs és a törzselemek munkáját a parancsnoki döntéshozatal előkészítése során. Az állomány felfrissítette ismereteit a harcparancs kidolgozásának lépéseivel kapcsolatban is. A foglalkozást megtekintette Páli Zoltán ezredes, ezredparancsnok is, aki hangsúlyozta: a területvédelmi zászlóaljakat érintő számos feladat mellett elengedhetetlen az alaprendeltetésből adódó teendőkre történő gyakorlati felkészítés is.

Aktív_Tartalék_2022 (3)