Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baráti segítség - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. július 12. 9:40

Az ukrán–orosz konfliktus komoly aggodalmakat ébresztett Bulgáriában is, ahol mindenekelőtt a háború kiszélesedésétől tartanak. A Balkán-félsziget délkeleti részén elterülő állam ugyanakkor számíthatott a NATO-szövetségesek segítségére.

MH_2022_7_borito

Az Ukrajna és Oroszország közti feszültség növekedésével az észak-atlanti szervezet a keleti szárnyának megerősítéséről döntött. Ennek keretében Hollandia többek között felajánlotta, hogy ideiglenesen légtérrendészeti feladatokat lát el Bulgáriában. Erre valós igény mutatkozott, mivel légiereje átalakítása miatt a balkáni állam csak korlátozott lehetőségekkel rendelkezik.

Az intézkedés ráadásul előrelátónak is bizonyult, hiszen az Oroszország és Ukrajna közötti viszály 2022. február 24-én fegyveres konfliktusba torkollott. A holland repülőgépek kezdetben Bulgária felett és a lengyel határ mentén járőröztek, majd ennek végeztével Leeuwarden légibázisára tértek vissza. Április 6-án aztán a 322. repülőszázad négy F–35-öse áttelepült a bulgáriai Plovdiv mellett található Graf Ignatyevo légibázisra, s onnan közel két hónapon át hajtották végre a légtérrendészeti küldetést.

Ez egyébként része az Őrző Villám műveletnek (Operation Guardian Lightning), amelynek célja a NATO keleti szárnyán levő területek megóvása, valamint az, hogy jelezze Oroszország számára: az észak-atlanti szövetség éberen figyel a térségre.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 15-én megjelenő számában!