Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aktív Tartalék 2022 - gyakorlat önkéntes területvédelmi tartalékosoknak

Szöveg: Havassy Anna Kata önkéntes területvédelmi tartalékos főtörzsőrmester | Fotó: MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred |  2022. július 13. 10:55

Egyhetes gyakorlaton vettek részt az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred önkéntes tartalékos katonái. Az újdörögdi kiképzőbázison töltött napok alatt az állomány kiválóan teljesített.

Aktív_Tartalék_2022 (8)

A komplex feladatokra épülő „Aktív tartalék 2022” elnevezésű gyakorlatra az ezred zászlóaljaihoz tartozó önkéntes területvédelmi tartalékos katonákat hívták be, hogy tovább mélyíthessék a már megszerzett tudásukat, illetve új ismeretekkel is gazdagodhassanak. A civil foglalkozásuk mellett szolgálatot vállalók folyamatos képzése kiemelt jelentőséggel bír.

„A résztvevő katonák jelentős része a 10+2 modult már befejezte, tehát az alapfelkészítést már végrehajtotta” – mondta dr. Horváth Zoltán alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese. Hozzátette: „az itt lévő tartalékos alegységparancsnokok már átestek egy tíznapos felkészítésen. A célunk most az, hogy az ő felkészítésüket gyakorlatban is végrehajtsuk, illetve gyakoroltassuk velük a rajkötelékek vezetését.”

A tartalékos katonák számára a feladatok nem hatottak az újdonság erejével, ám az elmélet gyakorlatba való átültetése, az ismétlés és a terepen való biztos mozgás elsajátítása rengeteg gyakorlást igényelt. Az egyhetes kihelyezett foglalkozás kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a felmerülő kérdéseket megvitassák, az esetleges hibákat pedig korrigálni tudják a kiképzők segítségével.

Aktív_Tartalék_2022 (6)

Az újdörögdi bázis adta lehetőségeket maximálisan kihasználták, hiszen a kötelékben végzett lőgyakorlatokon és az éleslövészeten kívül az épületharcászat legfontosabb elemeivel is megismerkedhettek, amiről a legtöbbjüknek eddig csak elméleti ismerete volt. Az újdörögdi romváros alkalmas a professzionális feladatok begyakorlására is, éppen ezért nem csak nappali, hanem éjszakai szituációkat is elemeztek.

„Az épületharcászat egy nagyon nehéz feladat” – mondta Kiss Botond, a 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos törzsőrmestere. „Igencsak komplex harcászati tevékenységeket igényel, de a társaimmal ezt szeretjük a legjobban. Sokat beszélgetünk a feladatokról, és egyetértünk abban, hogy ezekből tanulhatunk a legtöbbet. Mindig várjuk a következő alkalmat, a következő kihívással” - tette hozzá.

A szituációs feladatot is kiválóan hajtották végre az önkéntes területvédelmi katonák, akiknek járőrözés közben kellett visszaverniük egy kis erejű ellenséges támadást. A lerohanás sikeres volt, a gyakorlás meghozta a kívánt eredményt, ahogy az egymásra épülő moduláris, év közbeni kiképzések és az újdörögdihez hasonló kihelyezett események is. Ezeknek köszönhetően sokan a honvédség kötelékében képzelik el a jövőjüket, de már szerződéses, vagy hivatásos katonaként. Közéjük tartozik Kosaras Levente tartalékos szakaszvezető is, aki kifejezetten örült, hogy az ellenerő szerepét tölthette be. „Jól érzem magam a Magyar Honvédségnek ebben a szolgálati formájában, motivált vagyok. Ám nem titkolt célom, hogy hamarosan szerződéses katona lehessek, több elképzelésem és remélem lehetőségem is van. Többek között a különleges erők is a terveim között szerepelnek” – emelte ki a fiatal szakaszvezető, aki azt is elmondta: hasznos, hogy egyre több és több ismeretet sajátíthat el, és biztos benne, hogy ezeket majd a későbbi katonai pályafutása során is kamatoztatni tudja.

Aktív_Tartalék_2022 (11)

Motivációért Morva Boglárka Luca önkéntes területvédelmi tartalékos szakaszvezetőnek sem kellett messzire mennie, akinek a lesállás kialakításának begyakorlása különösen közel állt az érdeklődéséhez. „Segédirányzóként tapasztalhattam, hogy milyen lehet ez a valóságban, ami roppant hasznos volt. Fontos tapasztalatok ezek, hiszen a jövőben majd hivatásos katona szeretnék lenni. Önkéntes területvédelmi tartalékosnak azért is jó lenni, mert valamilyen szinten előre kipróbálhatom magam” - hangsúlyozta. A honvédség ezen szolgálati formájában pedig szervezettséget, összeszedettséget és fegyelmet tanulhatnak azok, akik vállalják a szolgálatot a civil életük, munkájuk mellett is.

„Az Önkéntes Tartalékos Rendszerben mindenki megtalálhatja a számítását!” – hangsúlyozta dr. Cseh Örs önktes területvédelmi tartalékos törzsőrmester. „Ha valaki egy kicsit ki tud és ki akar szakadni a civil életből, akkor azt gondolom, teljesen jó helyen jár. Akár ilyen időszakos lehetőségek kihasználásával is profitálhat, mint amilyen most ez az újdörögdi egyhetes gyakorlat. Egyébként is nagyon sokszínű életet élek, de tényleg igaz, hogy arra van ideje az embernek, amire szeretné, hogy legyen” - fogalmazott.


Aktív_Tartalék_2022 (10)

„Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonákra minden téren számíthattunk eddig! A koronavírus-járvány időszakában számos feladatban vettek részt. Említhetném például a kórházi feladataikat, vagy a szociális intézményekben végzett mentesítést is. A határvédelmi feladatokban mind a mai napig aktívan részt vesznek. A feladatvégrehajtásokkal kapcsolatban pedig mindenhonnan pozitív a visszajelzés a katonáink szolgálatáról” – emelte ki dr. Horváth Zoltán alezredes, parancsnokhelyettes, aki elismerően szólt az újdörögdi kiképzésen teljesítő állományról is.

A Magyar Honvédség továbbra is számít az önkéntes területvédelmi tartalékos katonákra, s nem csak a már felszereltekre. Jelentkezhet mindenki, aki már elmúlt 18 éves, magyar állampolgár, rendelkezik magyarországi lakcímmel és büntetlen előéletű.

A szolgálati formáról további részletek az iranyasereg.hu oldalon találhatók.

Kapcsolódó cikkek