Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alakulatnap a béketámogatóknál

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. május 30. 7:19

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a tizenhetedik „születésnapját” ünneplő MH Béketámogató Kiképző Központ történetéről. A rendezvényen az alakulat jelenéről és jövőbeli feladatairól is szó esett.

alakulatnap_BKK (5)

Az ünnepi állománygyűlésen Gacsal János ezredes, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnokhelyettese elmondta: azzal, hogy a központban szolgálatot teljesítők a szakmai tudást a nemzetközi katonai szerepvállalás porondjára viszik, növelik a Magyar Honvédség hírnevét, megbecsülését.

alakulatnap_BKK (1)

A rendezvényen Kiss Róbert ezredes, központparancsnok emléktárgyakat adott át és az elmúlt 17 év eredményeit méltatta. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kor változásait követve kell alakítani a felkészítéseket. „Mi sem támasztja alá ezt jobban, mint a 2020-ban kialakult járványhelyzet, amely új kiképzési-felkészítési kapacitások létrehozására sarkallta a szervezetet. Az alaprendeltetésből adódó feladatok ellátása mellett az állomány tagjai erőn felül teljesítettek az egészségügyi létesítmények támogatásában, a határbiztosítási és határvédelmi feladatokban”- fogalmazott az ezredes.

alakulatnap_BKK (2)

Az alakulat jogelődje 2000-ben jött létre az MH 1. Könnyű Vegyes Ezred kötelékében, 2004. május 27-től pedig, mint a Magyar Honvédség önálló szervezeti eleme folytatja tevékenységét. A központ az akkori két kiemelt békefenntartó misszió, az UNFICYP (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus - ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők) és az MFO (Multinational Force and Observers - Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők, Sínai-félsziget) személyi állományának felkészítése és kiképzése céljából alakult meg.

alakulatnap_BKK (3)

A Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalásának kiszélesedésével a katonai szervezet feladatrendszere is tovább bővült. Új elemként jelent meg - egyebek mellett - a balkáni hadszíntér különböző misszióiba tervezett törzstisztek és altisztek felkészítése, valamint nemzetközi programok, NATO és ENSZ szemináriumok, továbbképzések, tanfolyamok szervezése. A katonai szervezet 2004. évi megalakítása óta levezetett több mint háromszáz nemzeti képzésen mintegy 6400 fő vett részt 2020 végéig, míg az ötvennyolc nemzetközi felkészítést 1300 fő teljesítette.

alakulatnap_BKK (4)