Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Albán-magyar védelempolitikai igazgatók találkozója

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. június 29. 9:34

Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára június 24-25-én, delegáció élén Tiranába látogatott, hogy hivatalos tárgyalást folytasson Florian Kalival, Albánia védelmi minisztériumának védelempolitikai igazgatójával.

20210629-VPHAT-albania 02

Dr. Németh Gergely a megbeszélésen hangsúlyozta: Magyarország kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-balkáni régió stabilitásának és biztonságának, és fontos partnerként tekintünk Albániára. A tárca védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta albán partnerét arról, hogy 2021 októberétől a NATO KFOR parancsnoki pozíciót hazánk jelöltje, Kajári Ferenc vezérőrnagy veszi át, aki parancsnoki beosztásának prioritásai között a folytonosságra és a csapatmunkára való törekvést jelölte meg. Florian Kali gratulált a felelősségteljes beosztáshoz, valamint Albánia támogatásáról biztosította a magyar felet.

20210629-VPHAT-albania 03

A tárgyaló felek áttekintették a Nyugat-Balkánt érintő biztonsági kihívásokat, valamint az albán-magyar kétoldalú katonai együttműködésben rejlő lehetőségeket. A potenciális együttműködési területek között kiemelték a haderőfejlesztés során megszerzett magyar tapasztalatok megosztásának lehetőségét. A tárgyaló felek megegyeztek a védelmi minisztériumok közötti kapcsolatok szorosabbá fűzésének, illetve a további lehetséges együttműködési területek közös áttekintésében.

20210629-VPHAT-albania 01