Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Áldozat nélkül nincs nagy cselekedet”

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2024. február 21. 14:55

Tizenkét éve indította útjára a Honvédsuli Egyesület az „Emlékmenet a Doni Hősökért” elnevezésű rendezvénysorozatát. Az eddigi mérleg: ezerhétszáz kilométer, harmincezer résztvevő, háromszáznegyvenhat megemlékezés és ezernégyszáz koszorú a harcokban elesett magyar katonák emlékére.

Záróünnepség-1

Az idei emlékmenet záróünnepségét a nyíregyházi vármegyeháza dísztermében tartották. A rendezvényre meghívást kapott Orosz Antal alezredes, az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka, valamint Kertész József őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője is.

Az áttörés 81. évfordulójának emlékére mintegy kétszáz kilométeren, harmincöt településen át együtt vonultak hivatásos és tartalékos katonák, hagyományőrzők, kadétok, tanulók, civil szervezetek képviselői és sokszor a helybéli lakosok is.

Az ünnepségen Orosz Antal alezredes felolvasta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének elismerő levelét. „A honvédelem össztársadalmi ügy. A Honvédsuli Egyesület az elmúlt tizenkét év alatt példamutató teljesítményével bebizonyította, hogy a szervezet tagjai kiemelt figyelmet fordítanak a katonai örökség ápolására, ezzel pedig sokunk elismerését kivívta. Hívószavuk a tisztelet, az alakiság, a fegyelem, a bajtársiasság. Az 1750 kilométeres gyalogmenet teljesítésével ezen fogalmak jelentését önök is átérezhették, elmélyülhettek történelmi elődeink és hőseink szellemiségében, új ismereteket szereztek, fejlődtek, tovább építették közösségüket” – hangzott el. Ezt követően Orosz alezredes Kovács Zsuzsanna és Dankó László, a Honvédsuli Egyesület vezetőinek példamutató munkáját ismerte el.

Záróünnepség-14
Kapcsolódó cikkek
Emlékezni és emlékeztetni_fotó (4)

Emlékezni és emlékeztetni

2024. február 15. 11:40