Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alegységzászló a nemzeti támogató zászlóaljnak

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 29. 20:18

Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állományában négy évvel ezelőtt egy teljesen új alegység jött létre. Ennek az alegységnek kiemelt feladatot szántak, nevezetesen a missziós ellátás végrehajtását, valamint a nemzeti felajánlott erők nemzeti támogatását, logisztikai biztosítását. A zászlóalj a keresztségben a nemzeti támogató zászlóalj nevet kapta.

Az elmúlt évek során végrehajtott feladatokban mutatott magas színvonalú szakmai munka elismeréseként a zászlóalj május 28-án alegységzászlót kapott Gelencsér Attilától, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökétől.

Alig egy héttel a logisztikai ezred munkájának elismerését jelző miniszteri zászlószalag felkötése után, ismét elismerés átadásának adott otthont az ezred alakulótere Kaposváron. Most azonban nem az egész ezred sorakozott fel, „csupán" annak legnagyobb létszámú alegysége a nemzeti támogató zászlóalj.

1595876761
Ez az alegység felelős elsősorban a missziós ellátások végrehajtásáért, feladatai azonban túlmutatnak a külhoni kontingensek utánpótlásán. A zászlóalj legfontosabb feladatai közé tartozik még a NATO felajánlott erők 23 napos anyagi készleteinek megalakítása, tárolása, mobilitásának biztosítása, külföldön történő alkalmazás esetén a nemzeti támogatás végrehajtása, illetve a NATO reagáló erők érdekében nemzeti támogató elem biztosítása.

A zászlóalj nem a „semmiből" jött létre. Személyi állományába az ezred korábbi alegységeiben már eddig is itt szolgált katonák kerültek. A külföldi missziók ellátásában (IFOR, SFOR) már nagy gyakorlatot szerzett előretolt bázis század szinte teljes személyi állományát kinevezésték. A nagy múltú és jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkező javító zászlóalj vezetése és beosztott állománya képezte a nemzeti támogató zászlóalj alapját.

A zászlóalj alapító parancsnoka is Makkai István mérnök alezredes a javító zászlóalj parancsnoka volt. A zászlóalj szakmai felkészültségét remekül megalapozta az a fajta szakmai sokszínűség, amely a közel 15 különböző alakulattól áthelyezett katonák tapasztalatainak volt köszönhető.
A megalakulás óta eltelt időben történt állománytábla változások során alakult ki a zászlóalj jelenlegi felépítése és személyi állománya, technikai eszközei.
A zászlóalj parancsnokságból, törzsből, támogató századból és három azonos felépítésű ellátó és szállító századból, zászlóalj közvetlen híradó szakaszból és őr és szállítmánykísérő szakaszból áll.

Jelenleg rendszeresített létszáma mintegy 400 fő (megközelítőleg 30 tiszt, 140 tiszthelyettes, valamint több mint 200 legénységi állományú szerződéses katona). Az állományarány megfelel a honvédségi és nemzetközi gyakorlatnak
A zászlóalj állományának harminc százaléka részt vett valamilyen külföldi küldetésben. Nagyrészt az Irakban szolgált MH Szállító Zászlóalj, illetve a balkáni hadszíntér békefenntartó erőinek kötelékében teljesítettek szolgálatot a zászlóalj katonái. Ugyanakkor Afganisztánban, a Baghlan tartományban szolgáló MH Tartományi Újjáépítési Csoport kötelékében is részt vettek missziós szolgálaton a nemzeti támogató zászlóalj katonái.

1595876761

A zászlóalj fő erejét az abban szolgáló képzett és tanult katonák adják. A zászlóaljban szinte alig találni általános iskolai végzettséggel rendelkezőt, az állomány zöme egy, néha több szakmával rendelkező szakmunkás végzettségű. Jelentős az érettségivel rendelkezők száma is. Többen folytatnak tanulmányokat érettségi, vagy főiskolai végzettség megszerzése érdekében. A tiszti állományon kívül több tiszthelyettes, tisztes rendelkezik főiskolai, egyetemi végzettséggel.

A külföldi missziók kiszolgálásával összefüggésben a zászlóaljat csak a tavalyi évben több, mint 100 szállítási feladatba vonták be.
A balkáni missziók részére 98 alkalommal, összesen 839 tonna szakanyagot szállítottak. Az MH PRT részére 6 alkalommal, légi úton németországi bázisról szállítottak ki csaknem ötven tonna szakanyagot. Ezen felül az ezred, támaszkodva a zászlóalj technikai eszközeire, a váltásokhoz igazodva, hazai bázisról 4 alkalommal összesen 5,2 tonna szakanyagot szállított ki.
A zászlóalj megalakulása óta közel 4000 igénybevétel során mintegy 15 000 tonna anyagot mozgatott meg, mely során a gépjárművek megközelítőleg kétmillió kilométert futottak.

Gelencsér Attila ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ekkora mennyiségű anyag megmozgatása egy laikus civil számára szinte felfoghatatlan. Kiemelte továbbá, hogy a zászlóalj olyan feladatokat hajt végre kiemelkedő színvonalon, amelyet a somogyi embereknek nem lehetőségük, de kötelességük megköszönni. Somogy megye büszke az itt szolgáló katonákra, arra a teljesítményre, amelyet elértek, amellyel nem csak Magyarország és a Magyar Honvédség, de szűkebb pátriájuk, „Somogyország" hírnevét is öregbítették.

Ács Gyula alezredes, a zászlóalj parancsnoka válaszbeszédében időutazásra, visszatekintésre hívta hallgatóságát. Felidézte, hogy milyen feladatokon estek át a zászlóalj katonái az évek során, amelyek mind összekovácsolták az állományt. Felidézett néhány kollégát, akik kiemelkedő teljesítményükkel példaként jártak az újonnan érkezők előtt.

A zászlót, az átadást követően Szemerei János evangélikus esperes áldotta meg azt. Hangsúlyozta: Isten áldását nem magára a tárgyra kéri, hanem azokra az emberekre, akiknek ez a zászló az együvé tartozás szimbóluma, a vezetőkre és a vezetettekre.

1595876761

A Magyar Honvédség fokozódó nemzetközi vállalásaival egyidejűleg a zászlóaljra is jelentősebb szerep hárul. A nemzeti felajánlásaink utáni nemzeti támogató elem, amely a felajánlott erők logisztikai biztosításáért felel, megalakítása és működtetése az ő feladatuk. Jelenleg a Magyar Honvédség által a NATO-nak felajánlott hosszú készenléti idejű alegység, a zászlóalj harccsoport nemzeti támogató elemét adják a zászlóalj katonái. Emellett a szintén nemzeti felajánlott Mistral légvédelmi rakétaüteg nemzeti támogató elemét is működtetik. A NATO Reagáló Erők (NATO Responce Fotces-NRF) kötelékbe felajánlott, 6 hónapig szolgálatban lévő váltások nemzeti támogató eleme is a zászlóalj katonáinak sorából kerül ki. Ennek jelenleg a tizedik váltása van szolgálatban, júliusban lép szolgálatba a következő váltás, amelynek felkészítése egyidejűleg zajlik a tizenkettedik váltás felkészítésével.

A zászlóalj, mint az ezred legnagyobb létszámú alegysége, szinte minden ezredet érintő rendezvény tevékeny résztvevője, biztosítója. Részt vesznek az ezredhez látogató katonai delegációk fogadásában, programjának szervezésében, végrehajtásában. A zászlóalj hajtja végre a Balaton átúszás logisztikai biztosítását Révfülöpön, illetve Balatonlellén. Az ezred a zászlóalj bevonásával biztosítja Zalaváron a Katolikus Tábori Püspökség által rendezett nyári gyermektáborhoz a szükséges anyagokat, felszereléseket. Az átadott zászló kötelezi az állományt, hogy az előttük álló feladatokat az eddigieknél még magasabb szinten hajtsák végre, amelyről ünnepi beszédében Ács Gyula alezredes biztosította is a jelenlévőket, a vendégeket és az állományt egyaránt.

Kép és szöveg: Kátai Róbert