Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez

Szöveg: Demény Andrea hdgy. |  2010. február 28. 7:42

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya egy hetes várpalotai felkészülését követően hajtotta végre a ”Somlyói Fokos 2010” fedőnévvel fémjelzett törzsvezetési gyakorlatot. A gyakorlat célja, hogy a katonai szervezet és az alárendelt alegységek törzseinek munkáját összehangolja.

Az eredeti forgatókönyv szerint az idei Somlyói Fokos, műveleti súlyponttal került volna levezetésre, s a mintegy három hete, Várpalotán sikeresen abszolvált Főnix 2010 törzsgyakorlás következő üteme lett volna. Az eredeti tervek szerint a dandártörzs gyakoroltatásának utolsó mozzanata a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel közösen megrendezendő Common Peace Effort 2010 fedőnevű nagyszabású gyakorlat lesz. Ám az időjárás változása, a hirtelen enyhülés és a megemelkedett folyószintek láttán az elöljáró katasztrófa-védelmi, azon belül árvízvédelmi feladatok végrehajtására adott utasítást két nappal a gyakorlat megkezdése előtt. A dandártörzs ennek megfelelően, megbirkózva a megváltozott tartalmi követelményekkel, valamint tartva a szűk határidőket, új levezetési tervet dolgozott ki.

A gyakorlat három szakaszban került végrehajtásra. Az elöljáró döntése az előkészítési időszakot lerövidítette, mert egy nap alatt kellett a kijelölt állománynak a tervezett feladatot átszervezni az utasításban meghatározottak szerint. Ebben az egy napban a koordinációs, szervezési és tervezési feladatokra, valamint a logisztikai háttér megteremtésére helyezték a hangsúlyt.

A végrehajtás szakaszában a feladat vételére, a parancs kiadására és a katasztrófavédelmi feladatok irányítására koncentrálták az erőket, szem előtt tartva ezt az elképzelt helyzetet. Ennek keretében a megyei katasztrófavédelmi szolgálat képviselője tartott előadást, melyen a szolgálatról, a mozgósítás rendszeréről, az alárendelt területekről és a rendszer működéséről kaptak általános tájékoztatást a katonák.

De mit sem ér a háttér ismerete az információk gyors és pontos közvetítése nélkül, így elengedhetetlen volt a gyakorlatba bevonni a kommunikáció továbbításának különböző lehetőségeit, és a riasztás módjának ismereteit felölelő foglalkozásokat.

 

Fontos az is, hogy a mozgósításban részt vevő irányító állomány tisztában legyen a földrajzi adottságokkal, és ismerje meg azt a környezetet, ahol irányítása alatt több száz ember dolgozhat. Ennek függvényében a vízügyi szakemberek segítségével bejárást hajtottak végre azokon a védelmi szakaszokon, ahol számítani lehet a nagy vízmagasság okozta problémákkal. A törzsvezetési gyakorlat terepszemléje keretében az állomány bejárta az Almásfüzitőtől Komáromig terjedő Duna-szakasz kritikus pontjait.

A végrehajtás utolsó fázisában a korábban megszerzett információk alapján feldolgozták az elöljáró utasítása szerinti parancsot, és a riadó szintek betartásával készenlétbe helyezték a végrehajtó állomány egy részét. Részükre teljes felszereléssel végrehajtott elvonulás előtti szemlét vezettek le, meggyőződve a felkészültségről.

A gyakorlat értékelésére a következő héten kerül sor, melynek során összegzik a tapasztalatokat, és javaslatot tesznek a hibák korrigálására.