Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állítólagos kémeket tartóztattak le Iránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 14. 8:25

Az iráni hatóságok őrizetbe vettek harminc személyt, akik a gyanú szerint egy Egyesült Államokhoz kötődő, számítógépes hírszerző hálózatnak dolgoztak. A csoport állítólag iráni atomtudósokról gyűjtött információt, és az interneten keresztül megpróbált embereket toborozni a Népi Mudzsahedek nevű baloldali emigráns ellenzéki szervezet iraki kiképzéseire.

A félhivatalos Farsz hírügynökség szerint a letartóztatásokra “az információs technológiák és kommunikáció terén végrehajtott komplex biztonsági intézkedések" keretében került sor.

A teheráni központi forradalmi bíróság közlése szerint a csoport egyik tagja egy törvényen kívüli szektával állt kapcsolatban, ami az iráni hatóságok részéről utalás a baháj közösségre

A baháj iráni vallási közösség hét vezetőjét még 2008-ban vették őrizetbe azzal a váddal, hogy Izraelnek kémkednek, s perük csak januárban kezdődött Teheránban.

A baháizmus az 1817-ben született Bahá,ulláh néven ismert Mírzá Hoszein Alí Núrí által a XIX. század közepén Perzsiában alapított egyistenhívő vallás. A bahájok hite szerint Bahá,ulláh az isten által Földre küldött utolsó próféta. A muzulmánok szerint azonban ez eretnekség, mert az utolsó próféta Mohamed volt. A baháj hívők Iránban hozzávetőleg 300 ezer fős közösséget alkotnak, a vallás követőinek száma világszerte 5-6 millió.