Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alternatív üzemanyagot keres az amerikai sereg

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. május 22. 8:02

Az olaj drágulása miatt az amerikai hadsereg alternatív üzemanyagokat keres, az olajfüggőség ugyanis stratégiai fenyegetést jelent az Egyesült Államokra – írta a The Wall Street Journal szerdán.

A legnagyobb amerikai olajfogyasztó a Pentagon, amely túl kockázatosnak ítéli a hadsereg olajfüggőségét. A hadsereg naponta 340 ezer hordó olajat használ fel, ez az amerikai összfogyasztás 1,5 százaléka. Csak az iraki műveletekhez naponta 40 ezer hordóra van szükség.

A Pentagon energiaszámlája 2006-ban (ez az utolsó rendelkezésre álló adat) 13,6 milliárd dollár volt, ez 25 százalékkal nagyobb összeg, mint a megelőző évben. A légierőnél a sugárhajtású gépek üzemanyagköltsége megháromszorozódott az utóbbi négy évben. A Fehér Ház a legutóbbi iraki és afganisztáni költségvetési tervezethez 2 milliárd dolláros pótlólagos tételt csapott hozzá a dráguló üzemanyag miatt.

Az iraki háborús műveletek leállnának olaj nélkül.

Energiabiztonsági szakértők figyelmeztetnek: olajfinomítók és tankerek elleni esetleges terrortámadások katonai akciókat béníthatnának meg. A végkövetkeztetés az, hogy csökkenteni kell a külföldi olajtól való függőséget – állapította meg William Anderson, a légierőért felelős védelmi államtitkár-helyettes.

A Pentagon vizsgálja a szintetikus, például szénből előállított üzemanyagokra való átállás lehetőségeit. A légierő egy B-1-es lopakodó bombázója az első olyan gép volt, amelyik márciusban ilyen üzemanyaggal átlépte a hangsebességet. A szintetikus és hagyományos hajtóanyag keverékét már évek óta használják Dél-Afrika civil repülésében, de ekkora sebességet még nem ért el vele sugárhajtású gép.

A Pentagon a B-1-es sikeres próbarepülése után azt tervezi, hogy vadászgépeket, köztük az igásló szerepét betöltő, többcélú F-16-osokat teszteli szintetikus üzemanyaggal.

A hadsereg másik zöld kezdeményezése, hogy előtérbe került a hibrid üzemű páncélozott harcjárműveket gyártása. A légierőnél könnyű titán alkatrészekkel kísérleteznek, hogy a súlycsökkenés kisebb üzemanyag-felhasználást eredményezzen. A Las Vegas melletti Nellis légibázison pedig tavaly decemberben kezdte meg működését a legnagyobb amerikai napenergia-telep, amely 56 hektáron terül el; a telep a támaszpontot és a környező településeket is ellátja árammal.