Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerika fizetne a táliboknak?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 28. 8:33

Az Egyesült Államok pénzt fizetne a harcot feladó táliboknak Afganisztánban; az új amerikai védelmi költségvetésről szóló törvény egy cikkelye erről rendelkezik – közölte kedden egy szenátor.

Carl Levin, a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottságának elnöke úgy tájékoztatott: anyagi juttatásban részesülnének azok a tálib harcosok, akik leteszik a fegyvert.

Az előirányzott afganisztáni program hasonlít ahhoz, mint amelyet korábban Irakban is bevezettek abból a célból, hogy az egykori felkelők visszailleszkedhessenek a társadalomba.

A szenátor rámutatott: az Obama-kormány egyebek mellett a tálib mozgalom mérsékelt tagjaihoz való közeledéssel akar fordulatot elérni a nyolc éve tartó háborúban.

Barack Obama elnök szerdán írja alá a 680 milliárd dolláros összegű katonai költségvetést.

A Fehér Ház ugyancsak kedden közölte, hogy Obama szinte befejezte az információk gyűjtését és meghallgatta tanácsadói véleményét, mielőtt dönt arról, mennyi katonát küldjön az ázsiai országba.

Robert Gibbs elnöki szóvivő azt mondta, hogy Obama minden rendelkezésre álló információt figyelembe véve fog dönteni arról, mi szolgálja legjobban az Egyesült Államok, Afganisztán, továbbá Pakisztán és az egész régió érdekeit.

Egyes információk szerint az amerikai elnök november 7. és 10. között tesz bejelentést a csapaterősítés kérdésében; várhatóan kevesebb katonát fog Afganisztánba küldeni, mint amennyit az ottani amerikai parancsnokok igényeltek, akik szerint 40 ezer fős erősítésre volna szükség az ország több térségét ellenőrző tálib erők visszaszorításához.