Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai börtönökbe is kerülhetnek guantánamói foglyok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 22. 5:44

A Guantánamón őrzött terrorgyanús foglyok közül néhányan maximális biztonságú amerikai börtönökbe kerülhetnek – jelentette ki az amerikai elnök a washingtoni nemzeti levéltárban. Barack Obama leszögezte: elnökként legfőbb kötelessége a biztonság szavatolása, tehát senkit nem fognak szabadon engedni, aki veszélyt jelent Amerikára.

Megerősítette, hogy be akarja zárni a guantánamói börtöntábort, amelyet zűrzavarosnak minősített. Szerinte nem a tábor bezárása, hanem annak létezése veszélyezteti Amerika nemzetbiztonságát.

Amerika szerinte utat vesztett a terrorizmus elleni háborúban az utóbbi nyolc évben. Hangsúlyozta, meg kell szüntetni a Bush-kormány által a terrorellenes küzdelem jegyében alkalmazott ad hoc jogi szemléletet, amely nem hatékony és nem fenntartható.

Arról nem közölt részletes tervet, miként képzeli el a 240 guantánamói fogoly sorsának rendezését. Kifejtette viszont, hogy azokat a guantánamói rabokat, akik az amerikai törvények szerint bűncselekményt követtek el, el fogják ítélni szövetségi bíróságokon. Azok pedig, akik a háború szabályait sértették meg, katonai törvényszék előtt fognak felelni tettükért.

A kormány minden fogoly ügyét külön-külön megvizsgálja annak eldöntésére, hogyan kezeljék őket. Jelezte: kormány jogászai eddig 50 fogolyról állapították meg, hogy más országokba szállíthatók. Arra a fontos kérdésre azonban nem tért ki, hogy mi lesz azokkal a veszélyesnek ítélt rabokkal, akiket nem lehet elítélni.

Arról is beszélt, hogy a terrorizmus elleni háborúhoz korszerű, XXI. századi hadseregre van szükség, fel kell újítani az atomfegyverek terjedését akadályozó globális kereteket, meg kell védeni az országhatárokat, és az amerikai diplomácia megújulására van szükség. “Le tudjuk és le fogjuk győzni az al-Kaidát" – fogalmazott.