Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szigorú spórolásra kényszerül a Pentagon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 22. 5:49

A szenátus után csütörtökön az amerikai képviselőház is elfogadta a védelmi tárca túlköltekezéseinek megállítását célzó törvényjavaslatot. Az amerikai törvényhozás alsóháza ellenszavazat nélkül, 411-0 arányú szavazással hagyta jóvá a kezdeményezést, amely a Pentagon vásárlásainak reformjáról, a feltételek szigorításáról szól.

A kezdeményezést a felsőház előző éjszaka fogadta el, ugyancsak egyhangú szavazással, 95-0 arányú eredménnyel. Barack

Obama, aki már több ízben bírálta a túlköltekezéseket, valamint a jelentősebb fegyverprogramokban a késedelmes teljesítéseket, aláírásával minden bizonnyal törvényerőre emeli a javaslatot.

A kormány elszámoltatási hivatalának becslése szerint a Pentagon 96 legjelentősebb fegyverprogramjának csaknem 70 százaléka esetében 2008-ban nem tudták tartani a költségvetési előirányzatot, a többletkiadások nagysága elérte a 296 milliárd dollárt.

“Nem tűrhetjük tovább ezt az állapotot" – jelentette ki Ike Skelton, a képviselőház fegyveres erők bizottságának elnöke, aki szerint fel kell számolni a fegyelmezetlenséget és eredménytelenséget a beszerzések terén.

Az új törvény a Pentagonon belül külön felügyeleti hivatal létrehozásáról rendelkezik, amelynek az lesz a feladata, hogy megbecsülje az új programok költségeit; igazgatója közvetlenül a védelmi miniszternek lesz köteles beszámolni.

A hivatal feladata lesz ezenkívül annak biztosítása, hogy az új fegyvereket megfelelően teszteljék gyártás előtt. Nagyobb beleszólásuk lesz az új fegyverek fejlesztésébe a katonai parancsnokoknak. Meg fogják követelni, hogy nagyobb számú egymással versenyző prototípust teszteljenek, és nagyobb hangsúlyt fog kapni az az előírás, hogy a költségkereteket túllépő programokat le kell állítani.

A katonai megrendeléseket szigorító törvényi előírások közvetlenül érintik a Pentagon legnagyobb beszállítóit, köztük a Lockheed Martin, a Boeing, a Northrop Grumman, továbbá a General Dynamics, valamint a brit BAE Systems vállalatot. A nagy fegyverprogramok a Pentagon vásárlásainak egyötödét teszik ki.

CímkékENSZ