Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrkézen az üzletemberből lett terrorista

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 22. 5:52

Csütörtök délután öt óra tájban letartóztatták azt a férfit, aki kézigránátokkal ment be a szerb államelnökség Belgrád központjában lévő épületébe, s robbantással fenyegetőzött. Robbanás nem történt, meg sem sérült senki. Dragan Maric tönkrement valjevói üzletembernek az volt a szándéka, hogy pontot tegyen egy tizenöt éve húzódó ügy végére.

Azt akarta, hogy peren kívüli megegyezéssel kártalanítsa a szerb állam, mert a JAT szerb állami légitársaság miatt több tízmillió dolláros kára keletkezett, és két vállalata is kénytelen volt csődöt jelenteni.

Először jogi úton próbálta érvényesíteni az igazát, ám a bíróság – tanúvallomások, és nem banki bizonylatok alapján – igazoltnak találta a JAT állítását, hogy kifizette a tartozást. Ezért Dragan Maric 2004-ben beperelte a szerb államot a strasbourgi emberi jogi bíróságnál, még abban az évben két és fél hónapos éhségsztrájkot folytatott a szerb parlament épülete előtt, idén januárban pedig önégetéssel fenyegetőzött arra az esetre, ha sérelmét nem orvosolják.

Szerdán e-mailben értesítette a rendőrséget arról, hogy mit tervez, majd egy mellékbejáraton át bement az államelnökségre, ahol a biztonsági őrök rögtön feltartóztatták, s elvették tőle az egyik kézigránátot. A másikat azonban sikerült kibiztosítania, s azzal fenyegetőzött, hogy 16 órakor felrobbantja, ha kérését addig nem teljesítik.

A speciálisan kiképzett tárgyalók két órával később kezdtek beszélgetni Mariccsal, s velük együtt érkezett a csak hivatalnak, illetve reprezentációs célra használt épületbe Boris Tadic államfő, aki máshol lakik.

Az elnökség környékét lezárták, a forgalmat elterelték. A tárgyalások során Maric először meghatározatlan időre kitolta a 16 órában megszabott robbantási határidőt, majd 17 óra előtt nem sokkal – a sajtóval egyelőre nem közölt módon – megtörtént a letartóztatása.