Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-brit harc az F–16-osok modernizálásáért

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 13. 11:23

A brit BAE Systems cég a tervek szerint részt vesz a dél-koreai és tajvani védelmi minisztériumok által kiírt F–16 Fighting Falcon típusú repülőgépek modernizációjára kiírt tendereken.

Ezzel a lépéssel a brit vállalat az amerikai Lockheed Martin cég ellenlábasa lesz, amely vállalat gyártja a típust és az esetek túlnyomó többségében végrehajtja a modernizációs munkálatokat. A BAE Systems a későbbiekben más országoknak is felajánlja saját elképzelését a típus felújítására vonatkozóan.

1595932805
A londoni központú BAE Systems korábban a török légierő, valamint az Amerikai Nemzeti Gárda 270, F–16-osát modernizálta. A gépek új tűzvezető rendszert, valamint fejlett ethernet interfészt kaptak a felújítás során.

„Az általunk kínált átfogó modernizációs program alapját az USA Légi Nemzeti Gárda által használt F–16 típusú repülőgépeken általunk végrehatott felújításokon adják" – mondta Tony Ennis, a BAE Systems Észak-kelet Ázsiai igazgatója.
A Lockheed Martin cég akár több mint hatmilliárd dollárt is veszíthet abban az esetben, ha Dél-Korea és Tajpej F–16-os vadászbombázóinak modernizációjával a brit BAE céget bízná meg.

Dél-Korea mintegy 1,6 milliárd dollár értékben kívánja felújíttatni 134 darab KF–16 típusú repülőgépét, míg a Tajvan által kiírt tender értéke 4-5 milliárd dollár, amelyért cserébe a légierő 146 darab F–16C/D Block 20 repülőgépének modernizálását várják el. A BAE Systems úgy tervezi, hogy amennyiben nyer Dél-Koreában és Tajvanon megpályázza a szingapúri, több mint 70 gépből álló F–16C/D Block 52 flotta felújítását is.

Laura Siebert, a Lockheed Martin cég szóvivője úgy véli, „a BAE által nyújtható képességek korlátozottak … a Lockheed Martin jobb pozícióban van a modernizálások végrehajtása területén". A repülőgép gyártójaként, „mi vagyunk az egyetlen olyan vállalat, amely a megrendelők számára a modernizáció minden összetevőjét, úgy repülőelektronika, szerkezeti változtatások, fegyverrendszerek nyújtani tudjuk" – mondta Siebert.

A brit cég ezzel szemben azt mondja, hogy a BAE Systems, mint az F–16 típuson alkalmazott több rendszer fejlesztője és gyártója előnyben van az amerikai vállalattal szemben. Az alkalmazott technikáknak köszönhetően a brit cég alacsonyabb költségekkel tudja elvégezni a korszerűsítéseket.

Címkéklégierő