Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugalomra szólítottak fel az afgán törzsi vezetők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 13. 12:25

Nyugalomra intett több törzsi vezető a dél-afganisztáni Kandahár tartományban, ahol egy amerikai katona tizenhat civilt, köztük nőket és gyerekeket ölt meg március 11-én, vasárnap. Az afgán hatóságok katonai és rendőri erősítést küldtek Kandahárba, hogy megakadályozzanak bárminemű Amerika-ellenes tüntetést.

A mészárlás helyszíne, Pandzsvaj körzet törzsi vezetői úgy döntöttek, hogy nem szólítanak fel tüntetésekre. Ugyanakkor követelik, hogy állítsák bíróság elé az elkövetőt. Ha azonban az amerikai kormány nem bünteti meg az elkövetőt vagy elkövetőket, Amerika-ellenes tüntetéseket szerveznek.
„A(z afgán) kormány azt ígérte, hogy a legmagasabb szintre viszi az ügyet, hogy igazságot szolgáltassanak" – közölte Hadzsi Aga Lalaj, az egyik befolyásos törzsi vezető hétfőn.
Az áldozatokat már vasárnap eltemették.

Egy kandahári lakos arról beszélt, hogy az ügy politikai megoldást követel a kabuli kormány részéről. Szerinte ha tüntetések lennének, azt mások, így a tálibok kihasználnák, a tiltakozást erőszakba fordítanák át.
Az afganisztáni tálibok már hétfőn bosszút esküdtek. „Minden egyes mártír halálát" megbosszulják – állt a lázadók közleményében, amelyben fogadkoztak, hogy megsokszorozzák támadásaikat „az elmebeteg, vadállat amerikaiak" ellen.

Afgán tisztségviselők kétségbe vonják, hogy a mészárlást egyetlen ember követte volna el. Az amerikai hadsereg közölte: nincs arra utaló jel, hogy egy embernél több adott volna le lövéseket. Az afgán védelmi minisztérium úgy foglalt állást hétfőn, hogy az első jelentések szerint magányos elkövetőről van szó, de nyitva hagyta azt az eshetőséget, hogy többen követték el a mészárlást.

Mesterlövész a gyilkoló katona

Kiképzett gyalogos mesterlövész az a katona, akit Afganisztánban azután vettek őrizetbe, hogy afgán civileket gyilkolt meg Kandahár tartományban – közölte március 12-én, hétfőn híroldalán a CNN, magas rangú Pentagon-forrásra hivatkozva.

A törzsőrmester – akinek nevét továbbra sem hozták nyilvánosságra – 2010-ben, egy Irakban történt balesetben traumás agysérülést szenvedett, de az orvosok alkalmasnak találták a további szolgálatra. A katonát szállító jármű nem harci körülmények között borult fel, amikor megsérült.

A törzsőrmester családját az afganisztáni incidens után, biztonsági megfontolásokból, a Washington állambeli Lewis-McChord bázisra költöztették.