Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai F-15-ösök váltják a lengyel MiG-29-eseket

Szöveg: JETfly |  2010. szeptember 3. 9:19

2010. szeptember 1-jén négy darab F-15C érkezett a Baltikumba, hogy leváltsa az eddig ott szolgálatot teljesítő lengyel kontingenst, tette közzé a litván védelmi minisztérium. Ezek után az amerikai gépek látják el a balti államok légterének védelmét.

A Balti államok országai jelenleg nem rendelkeznek olyan
légtérellenőrzésre alkalmas repülőgépekkel, melyekkel meg tudnák védeni
országuk szuverenitását, ezért a NATO-hoz való csatlakozásukat (2004)
követően az Észak-atlanti Szövetség tagjainak repülőgépei rotációban
váltják egymást a Zokniai repülőtéren.

A NATO döntése alapján az „Air Policing" missziót 2014-ig biztos, hogy folytatják, azonban az észtek, a litvánok és lettek további hosszabbítást szeretnének legalább 2018-ig, de nincs kizárva, hogy még hosszú éveken át folytatódni fog. A Zokniai légibázison a misszióváltást ünnepélyes keretek között hajtották végre, melyen részt vett Arvydas Pocius, a litván belbiztonsági szolgálat jelenlegi vezetője, Anne E. Deres, az Egyesült Államok litván nagykövete továbbá számos litván, észt és lett magas rangú katonai vezető.

A ceremóniával egyidőben a magasba emelkedtek az amerikai F-15-ösök és a lengyel MiG-29-esek is egy közös áthúzásra. Az amerikai légierő a mostanival együtt már harmadszorra veszi át a légtérvédelmet, ugyanis 2005 októbere és decembere, valamint 2008 októbere és decembere között is ők látták el ezt a feladatot. A jelenlegi váltás nagy része az angliai Lakenheath-ből érkezett több mint 120 fővel, mely csapat pilótákból, műszakiakból, logisztikusokból, egészségügyi katonákból és kommunikációs szakemberekből áll. A misszió parancsnoka Skip Pribyl alezredes, a lakenheathi 493-as század parancsnoka.