Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legyenek méltók a bizalomra!

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita<br /> |  2010. szeptember 3. 9:03

Megtiszteltetésnek tekintem, hogy Önökkel dolgozhatok, Önök pedig legyenek méltók a bizalomra!- így zárta köszöntőjét dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a debreceni székhelyű MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Tíz pályakezdő tisztet fogadtak a Cívis városban, a Kossuth Laktanyában.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen minden tudást megszereztek, amire szüksége lehet egy katonának, most a gyakorlatban kell kamatoztatniuk tudásukat az idén végzett tiszteknek. A pályakezdő hadnagyok náluknál jóval idősebb és tapasztaltabb katonáknak lesznek parancsnokaik. Ez a tény azonban nem szabad, hogy félelemmel, bizonytalansággal töltse el őket, hiszen tiszteletet, megbecsülést csak határozott, bátor kiállással érhetnek el. A tisztek sorsa – előmenetele – ugyanis a hadnagyi rendfokozatuk ideje alatt dől el. Ekkor válik világossá, hogy alkalmasak-e arra, hogy másokért felelősséget vállaljanak, elöljáróik felé tiszteletet mutassanak, előmenetelük érdekében új ismeretek iránt fogékonyak legyenek.

A szeptembertől a Bocskai dandárnál szolgálatot teljesítő pályakezdő hadnagyok számára, az ország legnagyobb szárazföldi alakulatánál, mindehhez adottak a feltételek. Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka biztosította a tiszteket arról, hogy a Kossuth Laktanyában minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy beilleszkedjenek a dandár mindennapi életébe, megismerjék jogaikat és kötelezettségeiket.

A fiatal hadnagyok egész héten új ismeretekkel gazdagodtak. Többek között személyügyi és pénzügyi, munka- és környezetvédelmi, jogi tájékoztatást kaptak, tájékozódtak a 24 órás őr-, és ügyeleti szolgálatok rendszeréről, a kiképzési feladatok és azok tervezésének, szervezésének rendszeréről, szolgálati lakás kérelmezésének, lakhatási támogatás, albérleti hozzájárulás igénylésének feltételeiről.

A Kossuth laktanya bemutatása és a Csapatmúzeum látogatását követően megismerkedtek Debrecen várossal, majd a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázissal. A hét utolsó napját Hódmezővásárhelyen töltötték, ugyanis a tisztek közül hárman itt fognak szolgálni.