Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai fregatt grúz hadgyakorlaton

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 16. 10:08

A napokban érkezett meg egy amerikai fregatt grúz felségvizekre, hogy részt vegyen az egyhetes Theater Security Cooperation (TSC) elnevezésű közös hadgyakorlaton a grúz parti őrség hajóival. A USS John L. Hall nevű Oliver Perry-osztályú rakétás fregatt a hét közepén futott be a Fekete-tenger menti grúz Poti kikötőjébe, 50 km-re az abház határtól.

Érdemes megemlíteni, hogy Abházia egy máig is tisztázatlan státuszú terület a Kaukázus lábánál, ami 1992 óta független, azonban ezt a függetlenséget csak néhány ország ismeri el, és szinte minden állam Grúzia részének tekinti.

Előzetes tervek szerint a fregatt a hadgyakorlat folyamán a napokban kiköt még a Grúzia déli részén lévő Batumi kikötőjében is, majd a jövő hét elején, miután végrehajtotta a gyakorlatot, elhagyja a grúz felségvizeket.

A múlt hónapban lezajlott, hasonló közös hadgyakorlat folytatásaként, amelyen szintén az USS John L. Hall képviselte az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetét, a két ország tengerészei különféle összetett katonai gyakorlatokat hajtanak végre, amely többek között elsősegély, kár és veszteség felmérési, kutató-mentő feladatok végrehajtását tartalmazza, valamint tisztázatlan eredetű rakomány felkutatását, továbbá annak elkobzását is magában foglalja.

Az Európa és Ázsia határán fekvő Grúzia napjainkban hatalmas lépésekkel próbál közeledni a nyugathoz, és azon van, hogy mihamarabb NATO tagállammá válhasson.

1595900153
Ennek kiváló példája, hogy Tbiliszi a múlt év januárjában partnerségi egyezményt kötött az Amerikai Egyesült Államokkal, amelyben hosszú távú gazdasági, valamint katonai támogatást is kap.

A 2008-ban Oroszországgal szemben történt véres katonai konfliktust követően Mihail Szaakasvili, grúz köztársasági elnök úgy nyilatkozott, hogy egy modernebb és ütőképesebb hadsereget kell megteremtenie Grúziának. Ráadásul kifejezésre juttatta azon reményét, hogy Washington további támogatásokkal fogja segíteni az ország katonai fejlesztéseit is. Továbbá számos grúz politikus fejezte ki aggodalmát, és sürgette az Egyesült Államokat, valamint a NATO-t, hogy küldjenek hajókat a grúz felségvizekre egy esetleges orosz tengeri fenyegetettség elhárítására.

Mivel Oroszország, Abházia, valamint Grúzia közösen osztoznak a Fekete-tenger keleti partjain, ezért az orosz haditengerészet számos parti hajója segíti az abház parti őrség munkáját határaik védelmében. Miután Oroszország azoknak az államoknak az egyikéhez tartozik, amelyek elismerik Abházia, valamint Dél-Oszétia (1991-ben szakadt el Grúziától) függetlenségét a 2008 novemberében aláírt kölcsönös támogatási egyezményben, ígéretet tett arra, hogy támogatni fogja mind a két országot határaik védelmében.