Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonák a Baglyason!

Szöveg: Bánfalvi Karolina |  2009. szeptember 24. 13:54

A cím láttán a tüzérek bizonyára felkapják a fejüket: amerikaiak lőnek Várpalotán a Baglyas hegyen? Nos, mindenkit el kell keseríteni: nem a várpalotai gyakorló és lőtéren magasodó kopár hegyről van szó, hanem Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál telepített Baglyas2 harcászati és tűzvezető szimulátorról…

Szeptember 23-án az afganisztáni alkalmazásra készülő vegyes, magyar-amerikai misszió (OMLT) gyakorolt a szimulátoron. Nem ez volt az első eset, hiszen tavasszal, a ma már Afganisztánban lévő csoport, szintén egy napot töltött itt.

A szimulátort a dandár Harci Támogató Zászlóalja alkalmazza a tüzérek szakmai felkészítésében. Gulyás Géza alezredes zászlóaljparancsnok elmondta, hogy a szimulátor nagyon fontos szerepet játszik a kiképzésben, hiszen a rendszer alkalmas a terep, a célok felderítésének gyakorlására, a tüzérségi tűz megjelenítésére, a tűz helyének és hatásának megfigyelésére, a tűzhelyesbítés meghatározására. Ezen felül lövész alegységekkel is végeznek közös gyakorlást, mivel a Baglyas2 szimulátor a lövészek által használt Mars szimulátorral összekapcsolható, így a tüzérek a saját tűzön kívül látják a lövészek elhelyezkedését, manővereit, tevékenységét és a lövészek igényei szerint lőhetnek, amely megjelenik a lövészek monitorain.

Az afganisztáni csoport felkészítése során a magyar és az amerikai katonák a tűz – NATO szabvány szerinti – igénylését gyakorolták. A célok felderítését követően a gyakorláson résztvevő katonák aknavető tüzet kértek, meg kellett figyelniük a becsapódások helyét, meg kellett határozni a célhoz viszonyított eltérést. A helyesbítés után újra lőttek az aknavetők. Az esetek többségében – a helyes megfigyelés miatt – a második lövés már a célba, vagy közvetlen közelében csapódott, és áttérhettek a hatástűzre.

A gyakorlást segítette a szimulátort készítő Artifex Kft. munkatársa, aki a foglalkozásvezető, Andóczi-Balogh Ádám hadnagy igényei szerint előzetesen elkészítette a tűzfeladatot, majd a gyakorláson biztosította a megfelelő feltételeket, felügyelte a szimulátor kifogástalan működését.