Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai katonákat öltek meg Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 11. 8:12

Legkevesebb három amerikai katonát ölt meg egy afgán egyenruhás férfi augusztus 10-én, pénteken Afganisztán déli részén – közölte az amerikai hadsereg és a helyi hatóságok. A héten ez már a harmadik ilyen támadás. Az országban állomásozó amerikai katonák egyik szóvivője azt mondta, hogy a támadás Hilmend tartomány Szangin körzetében történt.

Mohammed Sarif, a körzet közigazgatásának vezetője – aki négy amerikai halottról tud – arról számolt be, hogy az amerikaiaknak csapdát állítottak. „Egy afgán rendőrparancsnok korai reggelire hívta meg az amerikai különleges alakulatok négy tagját az ellenőrzése alatt álló területen. Négy amerikai katonát megöltek, a rendőrparancsnok pedig elmenekült" – mondta.

Szangin az egyik fellegvára a tálib felkelőknek, akiket 11 évvel ezelőtt űztek el a hatalomból a szövetséges erők. A szélsőségesek azóta folytatnak harcok a külföldiek és a kabuli kormányhadsereg ellen.

A mostanihoz hasonló esetek tovább táplálják a kételyeket az afgán erők megbízhatóságát illetően, miközben a kabuli hatóságok és nemzetközi partnereik abban állapodtak meg, hogy legkésőbb 2014 végén már az afgán erők felelnek az ország biztonságáért. Az afgán kormány 300 ezer fős biztonsági erőt akar kiállítani, ám az újoncok gyors ütemű felvétele azzal a következménnyel járhat, hogy a tálibok bejuttatják híveiket a hadsereg és a rendőrség kötelékébe.

Afganisztánban a tálib rendszer 2001-es megdöntése óta nem tapasztalt mértéket öltött az erőszak, noha 130 ezer fős nemzetközi erő teljesít szolgálatot az országban.

CímkékKAIA