Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Expedíció indul az egykori repülőtérre

Szöveg: Szűcs László |  2012. augusztus 11. 7:06

Katonákból és civilekből áll az a magyar expedíció, amely augusztus 13-án, hétfőn indul Szolnokról az oroszországi Ilovszkojébe. A tizenegy napos kutatóút során az egykori keleti fronton a magyar repüléstörténet, illetve az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis jogelődjeinek története szempontjából fontos egykori helyszíneket vizsgálják át a kutatók és a történészek.

1595940019
„Az ilovszkojei repülőtéren állomásoztak a szolnoki vadászgépek, illetve itt halt meg vitéz Horthy István kormányzóhelyettes is. A repülőbalesetnek augusztus 20-án lesz a hetvenedik évfordulója" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Magó Károly zászlós, a szolnoki repülőmúzeum munkatársa, az expedíció vezetője.

Hozzátette: a repülőteret a doni áttöréskor védőkörletté nyilvánították, ahol szolnoki, kolozsvári és mátyásföldi katonák állomásoztak.

Összesen 750-en „tartották a frontot", amíg a 4. hadtest visszavonult, valamint a csapatoktól elszakadt honvédeket össze nem tudták gyűjteni. Valamivel több, mint négyezer honvédet, illetve mellettük ezer sebesültet menekítettek hátra.

„A repülőtér mellett fel fogjuk kutatni Horthy István lezuhanási helyét, aztán megkeressük a tragédia emlékművének a helyét, amelyet nem pontosan a becsapódás helyszínén építettek meg" – tájékoztatott Magó Károly, akitől megtudtuk azt is, hogy természetesen rendelkeznek eredeti fényképekkel az emlékműről és a kormányzóhelyettes lezuhanásának helyéről, így most összehasonlító fotókat szeretnének készíteni.

1595940019
A következő feladat az ilovszkojei repülőtér teljes felmérése lesz, hiszen pillanatnyilag semmiféle vázlat vagy térkép nincsen arról, hogy hogyan nézett ki hetven esztendővel ezelőtt ez a repülőtér. A fennmaradt fotókon látszódik néhány épület, illetve az interneten is elérhető műholdképeken jól kivehetőek a repülőgépek egykori állóhelyei is.

A repülőtéren egyébként olyan nyomokat is szeretnének találni, amelyek a gépek szétbontására utalnak, hiszen feltételezik, hogy az oroszok áttörése után a földön maradt repülőgépeket szétbontották – hangsúlyozta a „Szolnok-Ilovszkoje 1942–2012" névre keresztelt expedíció vezetője.

A kutatóút következő helyszíne egy repülőtér melletti kis falu, Podszerednye lesz, ahol – a szovjet csapatok bekerítése után – a magyarok megpróbáltak kitörni. A falu útelágazásánál halt meg a szolnoki alakulat parancsnoka, Zétényi-Csukás Kálmán alezredes, aki a háborúban elesett legmagasabb rendfokozatú magyar légierős tiszt volt. Az expedícióval tartó tábori lelkész, Kálinger Roland őrnagy itt az áldozatok emlékének szentelt tábori misét celebrál – mondta Magó zászlós, hozzátéve: az expedíció legvégül egy Uriv melletti helyszínre látogat el, ahol egy repülőgép lezuhanási helyét nézik meg. E gépről feltételezhető, hogy magyar felségjelű volt.

A kutatóút vezetőjétől megtudtuk azt is, hogy az expedíciót augusztus 13-án, hétfőn reggel a szolnoki repülőtéren, katonai ünnepség keretében indítják útnak. Ugyanúgy, mint egykoron a keleti frontra induló szolnoki katonákat. A tervek szerint augusztus 23-án érkeznek haza, ám két nap biztonsági tartalékot beterveztek.

A katonákból és civilekből, kutatókból és történészekből álló héttagú expedíciót az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal, valamint a Zrínyi Média Kft. mellett sok civil szervezet és vállalkozó is támogatja.

 
1595940020
 
1595940020

 
 (A fényképeket az expedíció tagjai bocsátották rendelkezésünkre)