Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai légvédelmi rendszert telepítenek Romániába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 14. 9:02

Amerikai rakétavédelmi rendszer Romániába telepítéséről írt alá egyezményt szeptember 13-án kedden Washingtonban Hillary Clinton amerikai és Teodor Baconschi román külügyminiszter – közölte honlapján az amerikai külügyminisztérium.

A megállapodás értelmében a dél-romániai Caracal közelében lévő Deveselu légitámaszpontra mozgó indítóállású SM-3 elfogó rakétákat telepítenek, amelyeknek nincs robbanófejük, s csak az ütközés erejével semmisítik meg az ellenséges ballisztikus rakéták robbanófejeit. A rakétákhoz radarállomás és parancsnoki irányítópont tartozik. A bázison 150-200 amerikai katona, illetve polgári alkalmazott is lesz. A rakéták telepítése 2015-ben lesz.

Az egyezményt Traian Basescu román államfő látogatása keretében írták alá – jelentette az ITAR-TASZSZ. Basescu hivatalos tárgyalópartnere Joe Biden amerikai alelnök volt, de – bár a programban nem szerepelt – a román államfő mintegy félórás beszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel is.

Az amerikai rakéták Romániába telepítése az orosz külügyminisztérium keddi reagálása szerint még időszerűbbé teszi azt az orosz igényt, hogy az Egyesült Államok és a NATO szilárd, jogilag kötelező garanciát vállaljon arra, hogy az általuk Európában telepített rakétaelhárító eszközök nem irányulnak az orosz hadászati nukleáris erők ellen.