Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai rakétatámadás Pakisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 25. 12:50

Tizenkét ember életét vesztette Pakisztán Afganisztánnal határos vidékén, miután pilóta nélküli amerikai repülőgépről kilőtt rakéták csapódtak be muzulmán szélsőségesek egy búvóhelyén.

Többen meg is sebesültek az Észak-Vazirisztán tartományban csütörtök éjjel végrehajtott támadásban. A pakisztáni titkosszolgálat nevük elhallgatását kérő illetékesei elmondták, hogy Dzsalaluddin Hakkani afgán iszlamista vezér embereinek egy rejtekhelye volt a célpont. Feltételezik, hogy az áldozatok mindannyian afgánok.

Muzulmán szélsőségesek gyakran pakisztáni területről kiindulva hajtanak végre akciókat Afganisztánban az ott állomásozó külföldi katonák ellen. Egy hónapon belül ez volt a negyedik ilyen rakétacsapás az afgán-pakisztáni határtérségben.A múlt hónapban egy ilyen támadásban vesztette életét Baitulla Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetője a szomszédos Dél-Vazirisztánban.

Pakisztán hivatalosan rendszerint tiltakozik a pilóta nélküli repülőgépekkel végrehajtott támadások ellen, megfigyelők szerint azonban a pakisztáni biztonsági szolgálatok csendben értesülésekkel látják el a kiszemelt célpontokról az amerikai haderőt, illetve az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA). Washington általában nem erősíti meg, hogy köze lenne az ilyen akciókhoz, de tudni lehet, hogy csak az amerikaiak rendelkeznek pilóta nélküli repülőgépekkel a térségben.