Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EDA nemcsak egy intézmény, hanem egy igazi eszköz

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 25. 12:46

Alexander Weis, az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) főigazgatója 2008-2009-ben végiglátogatja az EDA összes tagállamának fővárosát, köztük Budapestet is, ahova szeptember 25-én érkezett hivatalos látogatásra. Az egy napos látogatás során a több minisztériumban folytatott megbeszéléseket.

A látogatás-sorozat fő célja, hogy az EDA a tagországokban tovább erősítse az szervezet céljai és tevékenysége iránti elkötelezettséget. Ugyanakkor a találkozó Magyarországnak lehetőséget biztosít arra is, hogy a két fél információt cseréljen az EDA tevékenységéről, kiemelt figyelmet fordítva a prioritásokkal bíró területekre és a problémák megvitatására.

Az EDA törekvése pedig az, hogy segítse az EU tagállamait katonai válságkezelő képességeik fejlesztésében. Ennek keretében számos katonai képességfejlesztési programmal és projekttel járul hozzá az Európai Biztonság- és Védelempolitika fejlődéséhez, a fragmentált nemzeti védelmi programok harmonizálásához. Az EDA egyfajta katalizátor és fórum szerepét tölti be ezen a területen.

Az ügynökség képességvezérelt, vagyis a védelmi képességek fejlesztéséért úgy felel, hogy egyedülálló módon egy fedél alá hozza a kutatás-fejlesztés, a hadfelszerelési együttműködés, valamint az ipar és piac – az európai ipari és technológiai bázis fejlesztése, a versenyképes európai védelmi piac kiépítésének támogatása – szakterületeket is.

 

Magyarországi látogatása során Alexander Weis találkozott dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel. A tárgyalások során a honvédelmi tárca vezetője elmondta, hogy Magyarország számára az Európai Biztonság- és Védelempolitika fejlődése kiemelt jelentőséggel bír. A megbeszélésen hazánk részéről jelentős hangsúlyt kapott a nemzetközi együttműködés keretében létrejövő képességfejlesztést, kutatás-technológiát, európai ipart és piacot megcélzó programok és projektek jelentősége, amelyek egyfajta keretet adnak és elősegíthetik a magyar védelmi képességfejlesztést.

Szekeres Imre megerősítette, hogy a jövő útjának tekinti ezen lehetőségek maximális kihasználását, ami egyben segítheti annak feloldását is, hogy a magyar ambíciószint magas, azonban lehetőségeink korlátozottak mind financiális, mint humán erőforrás tekintetében.

A jelenlegi gazdasági válság és a szűkös nemzeti költségvetés is az együttműködésre ösztönöz, ezért támogatjuk az EDA legfrissebb javaslatát, amelyet a jövő hét hétfői göteborgi informális miniszteri ülésre készített elő a tagországok számára.

Az EDA főigazgatója jelezte: kiemelten fontos feladatuknak tekintik, hogy az európai védelem – egységes álláspontot képviselve – szoros és együttműködő kapcsolatot építsen ki a Pentagonnal annak érdekében, hogy a védelmi képességfejlesztés területén az információáramláson túl biztosított legyen a valós koordinált együttműködés is. Az ügynökség főigazgatója hozzátette: körútjuk, és így budapesti látogatásuk fő célja is az volt, hogy egyrészt jobban megismerjék az EDA tagországai Brüsszelben képviselt álláspontjának hátterét, azok politikai és gazdasági érveit; másrészt hogy növelje az EDA iránti elkötelezettséget. Egyúttal szeretnék ösztönözni valamennyi tagállamot, hogy minél aktívabban vegyenek részt az EDA projektjeiben és programjaiban.

A tárgyalások folyamán Alexander Weis hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország nem egyedül szembesül az említett kihívásokkal, s hozzátette, hogy körútja során számos más tagország is hasonló gondokat jelzett. E mellett megköszönte azt a támogatást, amelyet a Magyar Köztársaság az EDA irányába kifejt, és felhívta a figyelmet három, az EDA-ban futó konkrét képességfejlesztési programra, amelyben az ő meglátása szerint hazánk részvétele indokolt lehet.

 

Az Európai Védelmi Ügynökség főigazgatója ezt követően tárgyalásokat folytatott Bali József védelempolitikai szakállamtitkárral, és dr. Füredi Károly védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkárral is. Alexander Weis a Honvédelmi Minisztérium vezetői mellett Kós Andrással, a Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának vezetőjével, dr. Szabó Sándorral, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Befektetési és Védelemkoordinációs Főosztályának vezetőjével, valamint dr. Kovács Géza Péterrel, a Magyar Védelmi Ipari Szövetség elnökével is találkozott egy napos magyarországi látogatása során.

A Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkárával folytatott megbeszélés után Alexander Weis újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az EDA fiatal szervezet, hiszen mindössze öt évvel ezelőtt, 2004-ben alakult meg. Ennek ellenére már látszódnak az első eredmények. Például helikoptervezetői oktatást szerveztek olyan tagállamok számára, amelyeknek nem állt rendelkezésére a megfelelő anyagi forrás.

A főigazgató szerint, nagyon fontos, hogy a tagállamok megértsék: az EDA nemcsak egy a sok brüsszeli intézmény közül, hanem egy igazi eszköz, amelyet a résztvevő nemzetek fel tudnak használni saját céljaik elérése érdekében. Az ügynökség stratégiai céljairól szólva Alexander Weis elmondta: keretet biztosítanak, de nemcsak a képességi igények meghatározásában, hanem a kutatási és technológiai területen is. Emellett pedig egy vezető szerepet kívánnak biztosítani a tagországok védelmi iparának fejlesztésében, mégpedig egy védelmi technológiai és ipari bázis kialakításával.

A főigazgató hozzátette: az ügynökség életében a legnagyobb kihívást pillanatnyilag az jelenti, hogy politikai ambícióikat közös alapra helyezzék a tagállamokkal.

 

Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára elmondta: a megbeszélések során a magyar fél egyértelművé tette, hogy az Európai Védelmi Ügynökség Magyarország számára a jövőben nagyon fontos partner. Hiszen Magyarország erőforrásait tekintve nem képes arra, hogy a jövő kihívásaira való megfelelés érdekében létrehozandó katonai képességeit egyedül alakítsa ki. Így az EDA kínálta többnemzeti összefogást egy olyan esély, amelyet mindenképpen meg kell ragadni.

A szakállamtitkár hangsúlyozta: hazánk 2011 első felében – amikor az Európai Unió soros elnöki tisztjét tölti be – hangsúlyos támogatást szeretne adni az EDA-nak. A 2011-es magyar EU elnökség az Európai Biztonság- és Védelempolitika területén belül támogatni kívánja az EDA tevékenységét abból a célból, hogy a többnemzeti képességfejlesztés minél hatékonyabban valósulhasson meg. Ezzel kapcsolatosan Magyarország várja az EDA részéről megfogalmazódó esetleges javaslatokat és kezdeményezéseket – programtervek, szemináriumok, konferenciák formájában –, amelyek a magyar elnökségi időszakában fémjelezhetnék hazánk részéről az EDA irányába megvalósuló, ilyen irányú elkötelezettségét.

De természetesen addig is – a lehetőségekhez és közvetlen érdekekhez mérten – Magyarország egyre aktívabban szeretne hozzájárulni az ügynökség tevékenységéhez annak érdekében, hogy kiaknázhatóak legyenek a bennük rejlő lehetőségek.

Fotó: Szűcs László