Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu: “Izrael békére törekszik”

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 25. 11:07

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő összefogásra szólította fel a nemzetközi közösséget annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Netanjahu az ENSZ Közgyűlés ülésszakának általános vitájában felszólalva a világszervezet előtt álló legsürgetőbb kihívásnak nevezte annak meggátolását, hogy “a teheráni zsarnokok" nukleáris fegyverekre tegyenek szert. “A világ előtt álló legnagyobb fenyegetést a vallási fanatizmus és a tömegpusztító fegyverek házassága jelenti" – hangoztatta.

Az izraeli kormányfő nem fedte fel, hogy országa mit tesz, ha a nemzetközi közösség nem tudja megakadályozni az iráni atomfegyver előállítását. A nyugati országok Teheránt ilyen szándékkal gyanúsítják.

Nem árult el részleteket arról sem, hogy Izrael milyen lépéseket tehet a megfeneklett izraeli-palesztin béketárgyalások hivatalos felújítása érdekében. Hangsúlyozta azonban, hogy Izrael békére törekszik, s úgy vélte, hogy az jó szándékkal és kemény munkával el is érhető.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások és a vitatott iráni atomprogram ügyét összekapcsolva Netanjahu leszögezte: a béke megkívánja, hogy visszaszorítsák a “terrorizmus Irán vezette erőit", amelyek a béke lerombolására, Izrael eltörlésére és a világrend megdöntésére törekednek.

1595891728
Netanjahu a náci korszakban készült, a zsidók kiirtásával foglalkozó dokumentumokat lobogtatva cáfolta az egy nappal korábban felszólaló Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek a holokausztot tagadó (korábbi) kijelentéseit. Az izraeli kormányfő dicsérte azokat az országokat, amelyek képviselői tüntetőleg kivonultak az ülésteremből Ahmadinezsád beszéde közben, s korholta azokat, akik végighallgatták.

Bódi Gábor magyar ENSZ-nagykövet szerdán úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy Mahmúd Ahmadinezsád ugyan nem kérdőjelezte meg a holokausztot vagy Izrael állam létét, de nemzetközi zsidó összeesküvésről és a palesztin néppel szembeni genocídiumról beszélt.

Netanjahu egyúttal bírálta azt a múlt héten napvilágot látott ENSZ-jelentést, amely az izraeli hadsereget és a palesztin militánsokat egyaránt azzal vádolta, hogy háborús bűnöket követtek el a Gázai övezet ellen az év elején folytatott izraeli offenzíva során. Netanjahu szerint a Goldstone-bizottság jelentése bátorítást ad terrorcselekmények elkövetésére.