Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai tankerek Japánban

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. március 3. 8:50

Újabb amerikai gyártmányú légi utántöltő repülőgépet vehetett át a Japán Önvédelmi Légierő (JASDF). A most leszállított Boeing KC-767J Tanker immár a harmadik a sorban, az utolsó, negyedik gépet pedig 2010-ben vehetik át.

A speciális feladatkörű repülőgépeket a népszerű, kéthajtóműves, szélestörzsű B767-es utasszállító alapjaira építették. Ezt a típust a MALÉV flottájában is sokáig láthattuk, elsősorban a tengerentúli járatokon. Bár Japán fejlett repülőiparral rendelkezik, az ilyen speciális feladatkörű gépeket még mindig az Egyesült Államokból szerzi be.

A repülőgép a Boeing cég Wichita-ban található üzeméből 12 órányi non-stop repülést követően érkezett meg a Nagoja közelében található Gifu repülőtérre. A gépek a légi utántöltő feladatokon kívül szállításra is jól alkalmazhatóak. A konstrukció a 767-200-as verzió továbbfejlesztésével és átalakításával jött létre. Olaszország is rendelt a KC-767 tankerekből, ezek tesztelése és leszállítása is folyamatban van.

A Boeing számára kiemelten fontos, hogy folyamatosan életben tartsa a B767-es gyártósort, hiszen még nem dőlt el, hogy az amerikai légierő légi utántöltő flottájának lecserélésére kiírt, majd visszavont tendernek mi lesz a sorsa. Amennyiben újabb pályáztatásra kerül sor, akkor kellő politikai hátszéllel befutó lehet a KC-767 Tanker, akár a lényegesen jobb paraméterekkel rendelkező európai vetélytársával szemben is.