Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amíg befér a csapatba, versenyez

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis |  2020. szeptember 20. 9:51

Ritkaság, hogy egy alakulattól egyszerre két katona is megyei szintű elismerésben részesüljön. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisnak a művészet és a sport terén sikerült ez a bravúr.

20200918-szolnok-elismeres 03

A tavalyi év haderő szintű járőrbajnokságán mindössze egyetlen csapat volt képes a megadott szintidőn belül teljesíteni a távot és a feladatokat: a Szilágyi Levente őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hadműveleti központ váltásparancsnoka által vezetett hét katona. Az őrnagy 1998. óta tevékenykedik igen aktívan a katonasport és a testnevelés terén, mint versenyző, és csapatvezető – vélhetően emiatt érdemelte ki a Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Testnevelési és Sport Díjat.

„Testnevelőként végeztem, aztán 1997-ben teljesítettem a sorkatonai szolgálatot az akkori MH 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóaljnál. Mivel nagyon érdekelt a honvédség, és ezen belül az ejtőernyőzés is, úgymond visszakértem magam a zászlóaljhoz, és 2010-ig ott szolgáltam, mint testnevelő” – eleveníti fel a kezdeteket a váltásparancsnok. A „bercsényis” majd jogutód alakulatainál eltöltött időt számtalan eredmény fémjelzi, de ahhoz, hogy ezek jelentőségét megértsük, előbb vázolnunk kell a Magyar Honvédség szintű bajnokságok működési rendszerét. Éves szinten a mezei futóbajnokság, a lőbajnokság, a katonai háromtusa, és a járőrbajnokság szerepelnek a haderő-szintű bajnokság menüjén. Amennyiben egy alakulat egymás után háromszor (vagy megszakításokkal összesen ötször) megnyeri valamelyik versenyt, elhozhatja a vándorserleget. Nos, az akkori felderítők (ma már különleges rendeltetésűek) a mezei futást leszámítva, minden más verseny vándorserlegének büszke tulajdonosai, ami nagyon komoly teljesítmény.

2010-től a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kötelékében teljesít szolgálatot, ahol ejtőernyős versenyeken is szép eredményeket ért el, mégis a legbüszkébb talán a ciprusi misszióban nyújtott sportteljesítményére.

„Cipruson minden félévben komplex, nemzetek közötti sportbajnokságot (Military Skills Champion) rendeznek, amely többek között hét kilométeres menetgyakorlatból, autóvezetésből, lövészetből, térképészeti-tájékozódási ismeretekből, sebesültellátás, gyakorló öltözetben történő úszásból és akadálypálya versenyből áll. Amikor 2014-ben megnéztük az eredményeket, láttuk, hogy addig hazánk sajnos negyedik helynél jobbat nem tudott elérni ezen a versenyen. Megfelelő felkészülés, és csapatválogatás után az egy év alatt kétszer sikerült elhozni az első díjat. Számomra különösen fontos, hogy nemzetközi szinten mindig méltón képviseljem Magyarországot, és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist, akár a szolgálat, akár a sport terén” – fogalmazott Szilágyi Levente.

Visszakanyarodva a tavalyi sajátos járőrbajnoksághoz, elmondta: óriási közösségi élmény volt a zord időjárási körülmények között egyedüli alakulatként szintidőn belül teljesíteni a versenyt. Azt ugyan nem tudja, mit hoz a jövő, de amíg befér bármilyen csapatba, folytatni fogja a katonai sportversenyzést.

20200918-szolnok-elismeres 04
Kapcsolódó cikkek